Condiţia fizică se întreţine prin multele ore petrecute afară, la muncile câmpului, nutriţia de calitate se asigură prin legume, fructe, carne şi produse lactate toate provenite din gospodăria proprie, iar hora duminicală este parte integrantă a unei vieţi sociale de calitate.
Sunt câteva dintre lucrurile pe care le au învăţat zece străini şi doi români în cadrul atelierului „Discover a Healthy Way of Life through the Romanian Traditions”. Acesta este organizat, în 1-8 iulie 2013, de Asociaţia „Sibiul Azi” şi a fost finanţat de Comisia Europeană, prin programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.
Din Franţa, Austria, Portugalia, Ungaria, Cipru şi Grecia au poposit la Sibiu pentru a descoperi un stil de viaţă sănătos, pornind de la obiceiurile culinare româneşti, obiceiurile sociale şi de la comunicare. Au aflat astfel despre modul de a găti mâncarea acasă, pe îndelete, în familie, despre meşteşuguri precum ţesutul la război, cusutul iilor, prelucrarea lemnului, prelucrarea pieilor şi realizarea de şerpare sau opinici etc. Mai mult au avut ocazia să le observe în Sibiu şi în sate din judeţ, unde au vizitat gospodării ţărăneşti şi o stână, intrând în contact cu localnici, meşteri tradiţionali şi păstori. Spre final de atelier, posibilele definiţii ale unui stil de viaţă sănătos au fost date în cadrul a trei filme realizate chiar de participanţi.
Pentru nouă dintre cei zece participanţi străini, acesta a fost primul contact cu România şi civilizaţia română, iar la final au venit şi concluziile: „Am învăţat multe în cadrul acestui workshop internaţional. Asemenea evenimente te îmbogăţesc cu informaţii şi metode noi, îţi dau posibilitatea să intri în contact cu oameni deosebiţi, iar aici, în Sibiu, s-a întâmplat acest lucru şi de aceea cred că acest atelier a fost de bun augur”, a spus Mariann, din Ungaria. „Pentru mine experienţa românească a fost una folositoare, mai mult m-am simţit aici ca acasă şi vă mulţumesc pentru acest lucru”, a adăugat Demetra din Cipru.
Asociaţia “Sibiul Azi” a fost înfiinţată la sfârşitul anului 2011 cu scopul de a iniţia şi derula proiecte interculturale, educaţionale şi axate pe protecţia mediului. Obiectivele asociaţiei sunt următoarele: elaborarea şi implementarea de proiecte culturale, educaţionale, de proiecte axate pe protecţia mediului şi promovarea protecţiei mediului, de proiecte vizând promovarea bunelor relaţii între etniile conlocuitoare în România, elaborarea şi implementarea de proiecte editoriale şi online (editare, tipărire, realizare de traduceri, realizarea de website-uri).
Anul trecut, Asociaţia “Sibiul Azi” a derulat un alt proiect cu finanţare nerambursabilă: „Ghidul minorităţilor din Sibiu”, proiect editorial sprijinit de Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României.