Organizatorii celui mai dificil raliu hard enduro din lume, Red Bull Romanics, încalcă legea la Sibiu, în fosta capitală culturală europeană, oferind posibilitatea celor 365 de motociclişti din 40 de ţări se se caţere, pentru spectacol, pe nişte obstacole din lemn care se sprijină şi pe Zidul Cetăţii Sibiului, monument istoric de patru secole, construit să protejeze oraşul de atacuri cu tunuri, protejat prin lege, potrivit istoricului Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu (DJCP).
Sibiul este singurul loc unde se desfăşoară Red Bull Romanics, în centrul oraşului, potrivit organizatorilor.
”Nu am dat aviz şi nu e legal. Noi am transmis la Primăria Municipiului Sibiu că absolut tot ce înseamnă amenajări publice temporare (…) şi Red Bull Romaniacs, am informat la Comisia de Cultură că au nevoie de aviz. Noi am trimis din aprilie hârtia. Acum am vorbit cu cei de la Urbanism şi Domenii Publice şi le-am reamintit situaţia. Ei ne-au spus că nu mai au ce face, că deja sunt făcute”, a spus miercuri istoricul Răzvan Pop.
Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă felul în care sunt fixate acum obstacolele, care se sprijină şi pe Zidul Cetăţii, pun în pericol acest monument istoric, directorul DJCP Sibiu a răspuns afirmativ.
”Evident că există o periculozitate pentru zid. (…) Acolo, majoritatea sunt cărămizi, care sunt foarte vechi, care, în esenţă trebuie să le păstrezi şi pe acelea. Noi mai mult decât să anunţăm şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, nu putem face nimic, pentru că nu ne permite legea, ceea ce am făcut, am anunţat deja săptămâna trecută”, a completat directorul DJCP.
Potrivit acestuia, linia de fortificaţie unde va avea loc demonstraţia sutelor de motociclişti Red Bull Romanics este a cincea linie fortificată a Sibiului, amenajată la începutul secolului al XVI-lea, linia făcută ca Sibiul să facă faţă la un atac cu tunuri. Este parte a sitului istoric şi este monument istoric. Mai mult, Zidul Cetăţii face parte din zona de protecţie a Sibiului istoric, din zona pe care Primăria şi Ministerul Culturii încearcă în ultimii ani să o includă în patrimoniul mondial UNESCO.
În replică, Primăria Municipiului Sibiu susţine că a dat un aviz organizatorilor raliului Red Bull Romaniacs, dar nu poate spune şi dacă a verificat respectarea avizului, deşi zidul cu pricina se află la cinci minute de mers pe jos din sediul administraţiei publice locale.
”Comisia de Adunări Publice a avizat pentru organizarea evenimentului Red Bull, amplasarea de obstacole pe carosabil şi pe aleea de sub Zidul Cetăţii. (…) acestea fiind montate de-a lungul Zidului Cetăţii, aceste obstacole nu vor afecta în niciun fel Zidul Cetăţii sau aleea de sub zid. Comisia a dat avizul, organizatorii trebuie să-l respecte, dacă nu, vor fi sancţionaţi conform legii”, a declarat miercuri Nadia Presecan, consilier principal, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Sibiu.
Deşi avizul a fost dat ”de-a lungul Zidului Cetăţii”, organizatorii au pus obstacolele pe zid. Într-un comunicat remis miercuri AGERPRES de către Bogdan Brylynski, purtătorul de cuvânt al Red Bull Romaniacs, organizatorii susţin că ”pe întreaga lungime a zidului, structurile din lemn nu ating in niciun punct construcţia”, lucru infirmat de Direcţia pentru Cultură, dar şi de fotografiile surprinse de corespondentul AGERPRES miercuri la faţa locului. În acelaşi comunicat al Red Bull Romanics se spune că „punctele de sprijin au fost prevăzute cu tampoane de cauciuc de 3-5 centimetri tocmai pentru a proteja zidul”, însă de fapt este vorba de nişte bucăţi tăiate din cauciucuri, late de 3 centimetri, care au fost bătute cu cuie în lemnele care alcătuiesc obstacolele.
Potrivit organizatorilor, Prologul din 2 iulie, de la ora 17.30, de pe strada cu Zidul Cetăţii din Sibiu, ”este cea mai spectaculoasă şi mai mediatizată etapă a raliului de hard enduro, fiind prezentat şi cunoscut în peste 100 de ţări tocmai pentru unicitatea sa, fiind singurul eveniment de hard enduro din lume care se desfăşoară în centrul unui oraş”. Raliul Red Bull Romanics are loc la Sibiu de nouă ani, din care doar în 2008 a mai fost permisă construcţia de obstacole de lemn care s-au sprijinit pe Zidul Cetăţii.
Organizatorii RBR spun că totul este legal și în siguranță
Potrivit avizului favorabil nr. 36687 din data de 12.06.2013 obtinut de Clubul Sportiv Adrenalin si Clubul Sportiv Crazy Bike Sibiu pentru amplasamentul Prologului Red Bull Romaniacs 2013 de pe bulevardul Coposu, obstacolele, citez, „nu vor afecta in niciun fel zidul Cetatii sau aleea de sub zid”. Pe intreaga lungime a zidului, structurile din lemn nu ating in niciun punct constructia. Punctele de sprijin au fost prevazute cu tampoane de cauciuc de 3-5 centimetri tocmai pentru a proteja zidul. Este al 10-lea an in care Prologul Red Bull Romaniacs are loc pe bulevardul Corneliu Coposu si cel de-al doilea an in care Prologul este construit pe aleea de sub zidul Cetatii. Toate manifestarile organizate pana acum de cele doua cluburi s-au incheiat fara niciun fel de daune aduse carosabilului, zidului, aleilor sau spatiilor inconjuratoare. Prologul este cea mai spectaculoasa si mai mediatizata etapa a raliului de hard enduro fiind prezentat si cunoscut in peste 100 de tari tocmai pentru unicitatea sa, fiind singurul eveniment de hard enduro din lume care se desfasoara in centrul unui oras. Organizatorii vor lua absolut toate masurile ca amplasamentul sa nu fie afectat in niciun fel.
Sursa: AGERPRES