Concluziile SCJU Sibiu referitoare la cazul minorului Bogdan Alexandru, scot basma cuată întreg personalul medical. Comisia de Etică şi Deontologie Medicală a SCJU Sibiu nu consideră ca a fost săvârşită o abatere profesională chirurgicala sau administrativă, cu excepţia lipsei acordului informal pentru internare al managerului.
Cazul decesului unui copil în cadrul unei instituţii sanitare reprezintă o problemă de mare gravitate şi necesită o analiză atentă şi detaliată a tuturor aspectelor administrative şi medicale şi a tuturor circumstanţelor în care s-a petrecut evenimentul. Instituţia noastră s-a autosesizat imediat după producerea acestui eveniment şi a demarat formalităţile legale necesare către organismele abilitate ale spitalului. Din dorinţa de a oferi informaţii clare şi exacte a fost necesară o perioadă de timp pentru parcurgerea tuturor paşilor legali respectiv pentru stabilirea unor noi norme de colaborare între instituţia noastră şi Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu. În acest context, ne-am manifestat clar disponibilitatea de comunicare pentru momentul în care concluziile şi măsurile implementate s-au concretizat.
În urma tuturor demersurilor efectuate, suntem în măsură să vă comunicăm următoarele:
Marţi 18 iunie respectiv miercuri 19 iunie, s-au întrunit Comisia de Etică şi Deontologie Medicală a SCJU Sibiu, respectiv Consiliul Etic al SCJU Sibiu, în vederea analizării din punct de vedere medical şi administrativ a cazului Bogdan Alexandru. În cadrul comisiilor s-a analizat reclamaţia formulată de Dl. Bogdan Ovidiu, privind nerespectarea procedurilor medicale pe parcursul lanţului intervenţional şi neglijenţă în acordarea îngrijirilor medicale pentru minorul Bogdan Alexandru Ioan.
În urma analizei tuturor aspectelor sesizate prin reclamaţia depusa şi a întregii documentaţii medicale, Comisia de Etică şi Deontologie Medicală respectiv Consiliul Etic au concluzionat următoarele:
- Actul operator s-a desfăşurat în condiţii normale, au fost respectate circuitele administrative şi profesionale, cu excepţia solicitării acordului informal pentru internare al managerului;
- Analizele medicale efectuate în cadrul Spitalului General CF Sibiu, în data de 31.05.2013, aveau valabilitate şi au fost concludente, motiv pentru care nu s-a considerat necesară repetarea acestora;
- Relaţia medic pacient a fost conform protocolului încheiat cu Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, operaţia s-a făcut la dorinţa expresă a părinţilor. Medicaţia a fost corect administrată iar opţiunea de anestezie a fost corectă, explicată si acceptată de către aparţinători, aceştia semnând consimţământul, cunoscând riscurile. Tipul de anestezie, conform literaturii de specialitate, a fost ales corect, corespunzător acestei afecţiuni ORL.
- Nu s-a constatat administrarea de calmante iar personalul medical a supravegheat sistematic pacientul.
- Documentaţia medicală (foaia de observaţie) demonstrează ca nu au existat complicaţii chirurgicale postoperatorii (obstrucţie mecanică a cailor respiratorii), iar evoluţia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale.
- La alterarea stării generale, respectiv stopul cardio respirator, medicul curant a început resuscitarea cardio-respiratorie şi a solicitat rapid venirea echipei de intervenţie a unităţii de urgenţe, conform protocolului. În urma acestor manevre s-a reluat activitatea cardiacă, pacientul fiind transferat în cadrul Secţiei Clinice ATI, unde au continuat manevrele de salvare şi terapie intensivă.
- Comisia de Etică şi Deontologie Medicală respectiv Consiliul Etic nu consideră ca a fost săvârşită o abatere profesională chirurgicala sau administrativă, cu excepţia lipsei acordului informal pentru internare al managerului. Intervenţia a decurs fără complicaţii intraoperatorii si postoperatorii imediate.
- Analizele comisiei si consiliului sunt de etapă iar concluziile definitive vor fi formulate după finalizarea şi analizarea raportului medico-legal.
În urma acestui eveniment SCJU a întreprins următoarele masuri:
1. În data de 17.06.2013 s-a trimis către Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu o informare prin care se anunţa decizia ca, până la soluţionarea evenimentului produs în cadrul secţiei clinice ORL, în cadrul SCJU Sibiu nu se vor mai interna pacienţi de vârstă pediatrică;
2. În urma unor discuţii purtate cu reprezentanţii Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu s-a hotărât ca patologia oftalmologică la copii să fie rezolvată în continuare în cadrul SCJU Sibiu, din cauza lipsei unui microscop adecvat pentru acest tip de intervenţii la Spitalului de Pediatrie. De asemenea, patologia neurochirurgicală pediatrică va fi rezolvată tot la nivelul SCJU Sibiu, întrucât Spitalul Clinic de Pediatrie nu are specialişti neurochirurgi iar pentru fiecare intervenţie de acest tip sunt necesari doi specialişti;
3. Centrul anti-rabic din cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase va acorda în continuare asistenţă specifică şi tratament de specialitate şi copiilor;
4. Patologia pediatrică privind specialitatea O.R.L. va fi rezolvată în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie;
5. Pentru restul specialităţilor, în cazurile care necesită o consultaţie medicală complexă respectiv internare în cadrul SCJU Sibiu, se va solicita avizul conducerii executive (al managerului sau al directorului medical).
Se arată în comunicatul comisiei din care fac parte Daniela Crăciun, Dr. Mihai Sava și Prof. Univ. Dr. Ioan Mănuţiu
Tatăl lui Alexandru nu renuță
Tatăl băiețelului mort în spitalul județean Sibiu după o operație de polipi spune că oarecum se aștepta la cele comunicate. ”Aștept eliberarea certificatului medico – legal și după aceea cu ajutorul avocatului meu o să caut să facem lumină în cazul acesta”, a spus imediat după aflarea deciziei, Ovidiu Nicolae Bogdan
WTF? Cum e posibil asa ceva? Astia se conduc dupa sloganul „Operatia reusita, pacientul mort”? Ajung la concluzia ca traim o perioada in care fiecare isi face legea. Dar…totusi sper ca pana la urma adevarul va triumfa si va reusi intro mica masura sa le aline sufletele acestor parinti distrusi. Imi doresc sa cred ca legea prin organele abilitate sa isi faca datoria si sa ii traga la raspundere si pe „acesti membrii” ai Comisiei de Etică şi Deontologie Medicală respectiv Consiliul Etic pentru superficialitatea cu care au tratat si mai ales raspuns in acest caz. Acest caz e de la o posta vizibil ca cineva nu si-a facut treba cum trebuie si se incearca musamalizarea lui. Condoleante familiei.