Controale în liceele din Sbiu. Vorbim de controale medicale, în cadrul cărora  se încearcă depistarea celor care suferă de boli de piele pentru că au stat excesiv la soare. Dermatologii au luat la purecat fiecare elev și i-au pus în temă pe aceștia la ce riscuri se expun dacă stau în soare fără să se protejeze, mai ales că un studiu național arată că bolile de piele afectează, în ultimii ani, pacienți din ce în ce mai tineri.

liceenii din sibiu nu se feresc de cancerul de piele şi preferă un ten bronzat

Cele mai periculoase, spun medicii dermatologi, sunt expunerile la soare, fără niciun fel de protecție, însă domnișoarele aflate la vârste fragede țin cont mai mult de aspectul estetic, decât de cel de sănătate. Ca să le conștientizeze, medicii sibieni au mers în două licee, unde i-au consultat pe elevi. Mulţi au fost interesaţi să afle dacă suferă de vreo boală de piele, dar majoritatea au recunoscut că habar nu au ce cremă solară trebuie să folosească.

„Am stat aşa puţin câteva ore. Folosesc cremă. Da. Nu ştiu cât ar trebui să fie factorul de protecţie. Peste 50 cred”, a spus un elev de la Colegiul Naţional Octavian Goga din Sibiu.

În realitate însă crema de protecţie e pusă pe ultimul plan mai ales de tinerii liceeni. Aşa se face că de exemplu cei care au chiulit să se bucure de soarele de afară şi de o bălăceală la ştrandul Aqua din Sibiu, au mărturisit că au uitat de crema de protecţie. Au fost însă şi tineri care sunt interesaţi de propria sănătate.

„De obicei folosesc creme de protecţie. În general folosesc uleiuri, dar na.. Nu prea folosesc crema. După părerea mea sănătatea e mai importantă, dar un pic de bronz nu strică, mai ales că nu arde soarele foarte tare”, a spus o elevă aflată azi la ştrand.

„Există tendinţa asta de a ne preocupa mai mult de aspectul nostru fizic. Tinerii sunt o categorie vizată. Ei trebuie să folosească cremele de protecţie, deşi la modă este să avem un ten cât mai bronzat. Este foarte importantă protecţia cu un 50, pentru că altfel leziunile se pot transforma. Expunerile în intervalul 11.00 – 17.00 nu este deloc recomandat”, a spus Opriş Anca – medic dermatolog.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică