Cu un număr de 3.229 de şomeri în oraş şi în localităţile învecinate, Sibiul este declarat de primarul Klaus Iohannis drept un municipiu fără şomaj, ceea ce face ca mari investitori industriali să nu mai vină aici pentru că nu ar avea pe cine să mai angajeze, aproape toată forţa calificată în acest domeniu fiind absorbită de marile fabrici care s-au dezvoltat şi în acest an, în ciuda crizei.

„Noi nu mai avem o strategie agresivă de atragere a investitorilor fiindcă Sibiul nu are şomaj. Ar fi dificil pentru un mare investitor să-şi găsească forţă de muncă în Sibiu. În continuare vor veni, probabil, afaceri relativ mai mici sau în alte domenii decât cel industrial, de exemplu în turism ar fi foarte bine. De asta poate v-aţi minunat de ce se duce Chrysler la Sebeş, Bosh la Blaj, fiindcă acolo sunt suficienţi oameni liberi de contract. Sibiul este plin de mari investitori. Suntem la capacitate nominală. Mult mai mult nu se poate”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, în municipiul Sibiu nu mai există forţă de muncă calificată în domeniul industrial. „Deci, să nu vă aşteptaţi să vină vreun investitor mare să deschidă o fabrică mare la Sibiu. Nu va mai veni. Nu are cum. Piaţa forţei de muncă nu permite o dezvoltare extensivă în continuare, ci o dezvoltare intensivă. Eu îmi iau datele mai degrabă de la oamenii de afaceri, de la investitori şi ei îmi spun că nu prea mai este forţă de muncă, calificată, liberă, în domeniile industriale. Probabil avem oameni fără joburi, dar probabil nu sunt calificaţi în domeniile unde cererea este mare, de aceea am spus că vor veni (investitori n.r.), dar nu în domeniul industrial”, a mai precizat primarul Sibiului.

În municipiul Sibiu, primul care a reuşit să atragă în urmă cu şase ani un milion de turişti cu programul Capitală Culturală Europeană, are nevoie de investitori în turism, mai ales în domeniul serviciilor.

Întrebat de corespondentul AGERPRES ce şansă dă proiectului Consiliului Judeţean Sibiu care şi-a propus crearea a câteva zeci de mii de noi locuri de muncă prin înfiinţarea de parcuri industriale, Klaus Iohannis a spus că este de „un optimism rezervat”.

„Eu le doresc mult succes şi dacă se realizează este un lucru bun, dar să nu creadă cineva că este uşor să creezi un parc industrial, este uşor să-l creezi, e greu să-l umpli de conţinut. Dacă conceptul e bun, poate aduce investitori. Ar fi foarte bine. (Sunt n.r.) de un optimist rezervat”, a arătat Iohannis.

Potrivit datelor cele mai recente ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sibiu, rata şomajului la sfârşitul lunii mai în judeţ era de 4,27%, ceea ce înseamnă un total de 7.890 de şomeri, din care cei mai mulţi sunt în zona municipiului reşedinţă de judeţ. Oficial, un număr de 59 de angajatori au disponibile 393 locuri de muncă în judeţul Sibiu, majoritatea, peste 230, în municipiul Sibiu. AGERPRES

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Și din ăia 3229 de șomeri, să înțeleg că nu toți vor să muncească, nu?!