Cercetatorii de la Universitatea din Nottingham, au descoperit o noua parte a corpului uman, un strat al ochiului, aflat in interiorul corneei.
Stratul lui Dua, denumit dupa profesorul Harminder Dua, care a facut descoperirea, ar putea ajuta chirurgii sa imbunatateasca in mod impresionant rezultatele interventiilor de grefa si transplant de cornee, scrie Daily Mail. De asemenea, potrivit expertilor, vor putea fi explicate multe afectiuni ale ochilor care pana acum aveau origini ambigue.
“Aceasta este o descoperire majora care inseamna ca va trebui ca manualele de oftalmologie sa fie practic rescrise”, a spus profesorul Harminder Dua. Din perspectiva clinica, exista multe boli care afecteaza spatele corneei si pe care medici din intreaga lume incep deja sa le relationeze cu prezenta, absenta sau fisurarea acestui strat.”
Oamenii de stinta considerau initial corneea ca fiind compusa din cinci straturi, din fata in spate: epiteliul cornean, stratul lui Bowman, stroma, membrana lui Descemet si endoteliul cornean. Noul strat este dispus in spatele corneei intre stroma corneana si membrana lui Descemet.
Desi cu o grosime de doar 15 microni – corneea are o grosime totala de 550 de microni sau 0,5 milimetri -, stratul lui Dua este impresionant de rezistent si destul de puternic