Stagiunea de concerte 2012-2013 a Filarmonicii de Stat Sibiu se încheie joi, 13 iunie cu un concert simfonic în care sibienii se vor reîntâlni cu violonistul Gabriel Croitoru şi vioara Guarnierius supranumită “Catedrala”, care a aparţinut lui George Enescu.

vioara lui geroge enescu, în concertul de închidere a stagiunii filarmonicii din sibiu

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul sibian Gabriel Bebeşelea, recent nominalizat la Gala Premiilor Operelor Naţionale, pentru “Cel mai bun dirijor”. Programul concertului cuprinde “Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră” de E. Lalo şi “Simfonia 1” de George Enescu. Evenimentul are loc la sala Thalia cu începere de la ora 19.

Stagiunea de concerte 2012 – 2013 a cuprins 33 de concerte simfonice şi 8 recitaluri camerale la care au participat un număr de aproximativ 15.000 spectatori.

Absolvent al Liceului de Artă Sibiu, Gabriel Bebeşelea este licenţiat al Academiei de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca (la clasa maestrului Petre Sbârcea) şi master al Universității Naţionale de Muzică Bucureşti (la clasa maestrului Horia Andreescu). De la debutul dirijoral (februarie 2006) la pupitrul Sibiu Youth Orchestra, a mai dirijat Filarmonica de Stat Sibiu, Orchestrele Academiei de Muzică „Gh. Dima”, Orchestra de Cameră Liutaria, Orchestra Națională de Tineret, Orchestrele Radio, orchestre ale filarmonicilor sau teatrelor de operă din ţară ş.a. Din 2009 este dirijor asistent al cursului internaţional de orchestră din cadrul Academiei Icon Arts. În noiembrie 2010 a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales (Bucureşti). Între februarie-iulie 2011 obține o bursă de asistenţă la una din cele mai mari orchestre din lume, Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam. Din septembrie 2011 este prim-dirijor al Operei Naţionale Române Iaşi.

Violonistul Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai valoroşi violonişti români, participant la consolidarea renumelui internaţional al artei interpretative româneşti, s-a format sub îndrumarea prestigioşilor profesori Mihai Constantinescu, Modest Iftinchi şi Ştefan Gheorghiu, absolvind Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. De-a lungul timpului activitatea sa interpretativă a fost recompensată cu numeroase premii, la cele mai prestigioase concursuri internaţionale, printre care: Premiul I la Concursul „Henry Wieniawsky” (Lublin, 1979), Premiul special al juriului la Concursurile „Fritz Kreisler” (Viena, 1983) şi „Jacques Thibaud” (Paris, 1984), Premiul III la Concursul „Niccolo Paganini” (Genova, 1985), Premiul II la Concursul „Tibor Varga” (Sion, 1985), Premiul II la Concursul „Zino Francescatti” (Aix en Provence, 1987) şi Premiul I la Concursul „Pablo Sarasate” (Pamplona, 1991). Gabriel Croitoru a apărut ca solist în mai mult de 1000 de concerte publice, atât în Asia, cât şi în Europa, în compania unor orchestre importante din întreaga lume În 1998, violonistul a câştigat Concursul pentru atribuirea dreptului de folosinţă asupra viorii Stradivarius, cântată de Ion Voicu, iar în 2008, a câştigat dreptul de folosinţă asupra viorii Guarnerius (construită în 1730 şi supranumită „Catedrala”, datorită sunetului său), care a aparţinut lui George Enescu – vioară pe care cântă şi în acest moment.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică