Astronomii americani au descoperit o noua exoplaneta situata in afara sistemului nostru solar, asemanatoare lui Saturn ca masa si dimensiune.

Potrivit sursei citate, in cadrul adunarii anuale a American Astronomical Society din 4 iunie, oamenii de stiinta au anuntat ca au descoperit o noua planeta si nu una dintre cele mai mici. Exoplaneta KELT-6b ar fi situata in constelatia cunoscuta sub numele de “Parul Berenicei”, la o distanta de circa 700 de ani lumina de Terra.

Conform observatorilor, astrul s-ar deplasa pe orbita unei stele in 7,8 zile, astfel ca “un an” pe aceasta planeta ar dura circa o saptamana terestra, iar trecerea sa prin fata stelei sale (vazuta de pe Pamant) ar dura doar cinci ore. Este vorba despre o planeta cu gaz cald si apropiata ca masa si dimensiune de planeta Saturn, dar fara inele.

KELT-6b ar fi, de asemenea, asemanatoare unei alte planete extrasolare indelung studiate, cunoscuta sub numele HD 209458b. Diferenta intre ele ar consta in compozitia mediului lor, care in cazul lui KELT-6b este foarte sarac in metale.

“KELT-6b este o verisoara saraca in metal a lui HD 209458b (…) Aceasta noua planeta face parte din cele mai putin dotate in metale pe care le cunoastem si, pentru ca

Citește mai departe pe: Cap Limpede

astronomii au descoperit o noua exoplaneta, asemanatoare lui saturn! foto  astronomii au descoperit o noua exoplaneta, asemanatoare lui saturn! foto

Ultima oră

Comentariul meu