Campionatul Naţional Universitar de Fotbal şi-a desemnat învingătoarea! După patru turnee zonale şi un turneu final, cea mai bună echipă angrenată în competiţia organizată de Student Sport s-a dovedit a fi cea a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

În perioada 21-24 mai, cele mai bune opt universităţi şi-au disputat la Sibiu titlul de campioană naţională universitară la fotbal. La acest turneu final au participat primele două echipe clasate la etapele zonale desfăşurate la Alba-Iulia, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi. Timp de  trei zile, la Sala Transilvania au avut loc peste 15 meciuri între echipe din următoarele centre universitare: Sibiu, Târgu Mureş, Alba-Iulia, Timişoara, Bucureşti şi Iaşi. Competiţia a fost una extrem de echilibrată, cu fotbal de cea mai bună calitate. Cele opt echipe care s-au întâlnit la Sibiu sunt: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea Politehnică Timişoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea Politehnică Bucureşti şi Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti.

Într-o finală mică plină de tensiuni şi răsturnări de situaţie, echipa universităţii „Petru Maior” din Târgu Mureş a reuşit să învingă, după loviturile de departajare, echipa Academiei de Ştiinţe Economice. La finalul timpului regulamentar de joc scorul a fost 3-3, iar în reprizele de prelungiri fiecare echipă a mai înscris câte un gol. Şi la loviturile de departajare, universităţile din Târgu Mureş şi Bucureşti au mers cot la cot până la încheierea primei serii. Fiind presaţi de golul înscris de mureşeni, cei de la ASE nu au reuşit să marcheze la cea de-a şasea lovitură, fapt care a urcat Universitatea „Petru Maior” pe locul 3 şi, implicit, pe podium.

Dacă finala mică a fost una plină de emoţii, în finala mare gazdele s-au impus fără probleme cu scorul de 3-1. După ce au condus tot meciul, fotbaliştii de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au făcut spectacol în Sala Transilvania, nelăsându-le vreo şansă adversarilor de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi. La cea de-a treia participare la această competiţie, sibienii au reuşind să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, fiind încoronaţi cu titlul de campioni naţionali universitari. Festivitatea de premiere a fost oficiată de Claudiu Kifor, prorector al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Hămbăşan, preşedinte al CSU Voinţa Sibiu, şi de membrii Generaţiei de Aur, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu şi Fane Preda.

Pe lângă premierea celor trei echipe clasate pe podium, au mai fost acordate şi patru premii individuale. În urma voturilor primite de la antrenori, arbitri şi organizatori, titlul de cel mai bun jucător i-a revenit lui Alin Nealcoş de la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş. Cel mai bun portar a fost desemnat Răzvan Cătinean, tot de la Târgu Mureş. Echipa cea mai civilizată şi care a dat dovadă de cel mai mult fair-play a fost echipa Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti. Acelaşi Alin Nealcoş a primit titlul de golgheter al turneului final, marcând un total de 8 goluri.

Organizatorii nu au renunţat la tradiţia de a se juca un meci demonstrativ în încheierea competiţiei, drept pentru care au adus la Sibiu nume mari din fotbalul românesc. Gloriile Sibiului au dat piept cu o echipă a Generaţiei de Aur, în care au evoluat Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu şi Fane Preda.  De două ori câştigător al Ligii Campionilor, Miodrag Belodedici a mărturisit că: „Ne bucurăm să vedem cum competiţia creşte de la an la an şi că putem pune umărul la dezvoltarea ei. Este o plăcere pentru noi să fim în rândul tinerilor.”

Pe lângă spectacolul oferit de aceşti fotbalişti legendari, publicul a fost încântat şi cu o reprezentaţie de cheerleading oferit de semifinaliştii concursului „Românii au talent”, Majoretele de la Râşnov.

„Competiţia din acest an s-a dovedit mai echilibrată ca niciodată, fapt care ne motivează să mergem mai departe şi, de ce nu, să speram la un campionat care să se desfăşoare pe sistemul tur-retur.”, a declarat preşedintele Asociaţiei Student Sport, Adrian Socaciu.

5 oraşe diferite, peste 300 de studenţi angrenaţi în această competiţie şi mai bine de 350 de goluri înscrise. Acesta este bilanţul Campionatului Naţional Universitar de Fotbal, un campionat care a ajuns la finalul celei de-a treia ediţii.

Această competiție n-ar fi avut loc fără ajutorul sponsorilor și al partenerilor: Federaţia Română de Fotbal, Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar, Bergenbier, Qual Media, Fan Courier, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Casa de Cultură a Studenților din Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu