Tânărul regizor Tedy Necula, în vârstă de 24 de ani, a susținut vineri, 24 mai,un seminar motivațional în fața a aproximativ 100 de liceeni din Sibiu, în cadrul proiectului Zburd-Educație prin coaching. Astfel, elevii de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară “Terezianum” Sibiu au aflat cum să fie regizorii propriilor vieți.
Tedy le-a povestit adolescenților cum a fost atras către lumea filmului de când era, la rândul său, la liceu și își imagina că va lucra ca webdesigner, din cauza propriei dizabilități, care îl împiedică să se deplaseze cu ușurință. În ciuda acestor obstacole, Tedy a reușit să realizeze mai multe filme și campanii sociale. „Secretul este să fii deschis la oportunități și să-ți pese de cei din jur”, le-a spus Tedy elevilor.
Andreea Voroneanu, antrenor voluntar în proiectul Zburd-Educație prin coachig, i-a sprijinit apoi pe elevi, printr-o serie de exerciții interactive, să-și spună propria poveste. Printre lucrurile importante pentru ei, elevii au menționat încredere, iubire, sinceritate, înțelepciune, optimism, înțelepciune, atenție, gândire pozitivă, altruism. „În 16 ani de când predau la acest liceu, nu i-am văzut pe elevi atât de atenți și de însuflețiți. Vrem să mai repetăm astfel de experiențe”, a spus dna Daniela Dimoiu, profesor inginer și lider al proiectului Zburd-Educație prin coaching în cadrul liceului.
Dan Luca, antrenorul care a coordonat proiectul Zburd – Educație prin coaching în liceul din Sibiu, cu o experiență de ani de zile în antrenarea tinerilor lideri, i-a încurajat pe elevi să-și urmeze visurile. “Vă invit să-mi cereți sprijinul atunci când aveți nevoie de îndrumare; mingea este la voi”, a spus Dan Luca (www.danluca.ro).
Proiectul ZBURD – Educație prin coaching, bazat pe voluntariat, urmărește îmbunătățirea rezultatelor în cinci licee tehnologice cu rezultate slabe la examenul de Bacalaureat. În aceste licee, profesorii, elevii și părinții învață să lucreze împreună, în echipă, și să-și ia soarta în propriile mâini. Cu sprijinul unor coachi/antrenori voluntari care facilitează procesul, o echipă de profesori, elevi și părinți își asumă responsabilitatea pentru îmbunătățirea situației în fiecare liceu, conștientizează problemele, identifică nevoile, găsesc soluții și acționează. La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară “Terezianum” Sibiu promovabilitatea la BAC a crescut de la 18% în 2011 la 25% în 2012. În acest an, echipa liceului și-a propus să ajungă la o promovabilitate de 30%.
“În prezent, pregătim un film documentar despre poveștile de succes din liceele incluse în proiectul Zburd – Educație prin coaching. Vrem să arătăm că elevii din aceste licee pot să-și depășească limitele, în ciuda faptului că mare parte dintre ei provin dintr-un mediu defavorizat. Zburd îi sprijină să aibă mai mare încredere în ei și să comunice mai bine cu profesorii și părinții”, a adăugat Simona David-Crisbășanu, coordonatorul proiectului.