Mărginimea Sibiului, zonă turistică cunoscută şi promovată la nivel naţional şi internaţional, va musti în acest week-end de cultură. În zilele de 25 şi 25 mai 2013, Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu, cel mai mare proiect cultural al Consiliului Judeţean Sibiu, se vor desfăşura în toate oraşele şi comunele din Mărginime.

Sibienii şi turiştii sunt aşteptaţi la Gura Râului – care este comuna gazdă pentru Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu, la Răşinari, la Jina, Sălişte, Sadu, Cristian, Tălmaciu, la Cisnădie şi la Sibiel pentru a descoperi atât cultura tradiţională autentică, cât şi frumuseţile naturale cu care a fost înzestrată această minunată zonă a judeţului Sibiu.

Urmărim ca prin acest proiect să facem cunoscută fiecare localitate din judeţ, să evidenţiem potenţialul cultural şi turistic. Credem că evenimentele culturale variate cu care întâmpinăm publicul sibian, dar şi din ţară şi străinătate, dau vizibilitate fiecărei localităţi şi atrag un număr mare de turişti, aşa cum a fost cazul Zilelor Culturale ale Judeţului organizate pe Valea Secaşelor şi în Ţara Oltului. Am remarcat că există o foame de cultură a oamenilor şi ne bucurăm că putem să le oferim acţiuni culturale de calitate”, a spus într-o conferinţă de presă Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Deschiderea oficială a Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu, în Mărginimea Sibiului, are loc sâmbătă, 25 mai, ora 12.30, la Tălmaciu, unde, din faţa Liceului Johannes Lebel, o paradă populară va porni spre Căminul Cultural care va găzdui Festivalul „La Izvorul Dorului”.

 

  • Picnic gurănesc cu folk şi picnic „La Marmeladă” în Sălişte

Organizatorii au pregătit pentru acest week-end un maraton de evenimente culturale, de la proiecţii de filme documentare educative, care vor avea loc sâmbătă, 25 mai, de la ora 10, la Căminul Cultural din Gura Râului, unde vor fi prezenţi peste 500 de copii, la diverse ateliere găzduite de Şcoala Generală din localitate: ateliere de creaţie literară, de meşteşuguri şi tradiţii populare şi pictură pe sticlă, ateliere de aeromodele, navomodele şi cultură românească.

La platoul de la barajul de la Gura Râului, tot sâmbătă, de la ora 19, sibienii sunt invitaţi la un picnic gurănesc, putând face rezervări la nr 0744 642 846, preţul uni meniu fiind de 18 lei. Tot aici, de la ora 20, iubitorii de gen vor avea parte de un concert folk, urmat la ora 21 de proiecţia a două filme documentare ale regizorului Dumitru Budrala: Satul de demult şi La drum.

De asemenea, în livada cunoscută sub denumire de „La Marmeladă” a Complexului Agroturistic din Sălişte, va fi organizat un „Picnic în Cindrel”, cu concursul pensiunilor din Sălişte. Aici, preţul unui meniu este de 35 lei şi constă în aperitive cu diverse sortimente de brânză, într-o tocăniţă la ceaun şi un desert la alegere (plăcinte cu carne sau cu brânză). Cei prezenţi la picnic, vor putea descoperi în livadă tainele câtorva meşteşuguri tradiţionale direct de la meşterii din Sălişte.

Oferta culturală pentru ziua de sâmbătă include şi Zilele Cetăţii Cisnădie, care se vor desfăşura în Parcul Măgura, cu începere de la ora 15, şi unde invitatul special este interpretul de muzică populară Cristian Pomohaci. De la ora 15, la şcoala din Sadu au loc o lansare de carte, o expoziţie de desene şi un spectacol folcloric al Ansamblului „Valea Sadului”. Şi la Jina, localitatea aflată la cea mai mare altitudine din judeţul Sibiu, turiştii care tranzitează comuna vor putea vizita muzeul pastoral al familiei Morariu, între orele 16 – 21. Iar la Răşinari, de la  ora 11, la Casa Memorială „Octavian Goga”, se va desfăşura Simpozionul „Zilele Culturale Octavian Goga”.

 

  • Filarmonica merge în premieră la Cristian

Sâmbătă, 25 mai, ora 19, o parte din orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi prezentă, în premieră, la Biserica Evanghelică din comuna Cristian, unde va susţine concertul „Ora de muzică clasică”, ocazie cu care invită toţi melomanii să ia parte la acest eveniment, accesul la concert fiind gratuit.

 

  • Duminică, mărul de aur ajunge din biroul primarului din Sălişte în muzeul din Sibiel

Duminică, 26 mai, după terminarea slujbei la Biserica din Sibiel, primarul oraşului Sălişte, Horaţiu Răcuciu, va preda trofelul „Mărul de aur” muzeului din Sibiel. Acest trofeu a fost primit în anul 2009 de satul sibiel din partea Federaţiei Naţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor din Turism pentru nunta tradiţională din Sibiel, pentru ospitalitatea oamenilor şi vechimea practicării agroturismului. Această distincţie este echivalentul premiului Oscar în domeniul turismului.

De la ora 13.30, la Căminul Cultural din Sibiel, va avea loc Decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, premii oferite cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu. Evenimentul literar va fi urmat de un spectacol folcloric susţinut de formaţia de dansuri populare „Mărginenii” din Sălişte. Tot de la ora 13.30, la Biblioteca din Sălişte se desfăşoară biblioatelierul „Copacul cu cuvinte frumoase”.

La Cisnădie, de la ora 14, în Parcul Măgura, în cadrul Zilelor Cetăţii Cisnădie, va începe spectacolul folcloric susţinut de elevii Şcolii Populare de Arte „Ilie Micu”, de Ansamblul folcloric „Crişana” din Oradea şi de Ansamblul Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului”.

 

  • La Gura Râului se inaugurează Căminul Cultural, iar coragraful Ioan Macrea va avea o placă memorială

Duminică, 26 mai, cu începere de la ora 11.30, în centrul comunei Gura Râului va avea loc un spectacol al Junilor din Gura Râului, spectacol inaugurat de fanfara tradiţională din comuna Jina.

La ora 12, vor fi dezvelite plăcile memoriale Ioan Macrea şi Nicolae Hanzu,  două personalităţi marcante pe care le-a dat comuna Gura Râului.

Căminul cultural din Gura Râului va fi inaugurat la ora 14, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, si va găzdui un spectacol folcloric oferit de Corul Şcolii, de Ansamblul de Fluieraşi şi de Ansamblul de Dansuri Populare „Bujorul de Munte”, prilej cu care peste 100 de copii îmbrăcaţi în costum popular vor urca pe scenă. Printre cei care vor dansa jocuri populare se va număra şi primarul comunei Gura Râului, Gheorghe Călin. Spectacolul va continua cu prestaţia Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului” şi Ansamblul Veteranii Junii Sibiului, invitată specială fiind interpreta Nineta Popa.

 

Ultima oră

Comentariul meu