NASA a anuntat ca in ultimele 24 de ore au avut loc trei mari eruptii solare, dintre care una a fost cea mai puternica din 2013, potrivit AFP.

Cele trei eruptii solare observate luni si marti sunt din asa-zisa categorie X, care corespunde gradului cu cea mai mare intensitate in cazul unor astfel de fenomene. Ele sunt primele din acest grup din acest an, a precizat agentia spatiala americana.

Aceste explozii sau ejectii de masa coronala (EMC) proiecteaza plasma ionizata in spatiu cu viteze mari, inclusiv ultima observata marti, cu o viteza de 2.250 de km pe secunda, ceea ce este indeosebi de rapid, a subliniat NASA.

Cele trei ejectii de masa coronala vor forma un nor de materii solare care ar putea afecta functionarea a doi sateliti STEREO-B si Epoxi, care supravegheaza furtunile solare si cometele.

”Membrii personalului responsabil cu acesti sateliti au fost avertizati si, daca va fi necesar, vor lua masuri de salvare a instrumentelor”, a mai spus NASA.

Cresterea ca numar si intensitate a eruptiilor solare corespunde inceputului unui nou ciclu de activitate a Soarelui, care va atinge maximum in 2013. Soarele cunoaste alternativ cicluri de 11 ani de activitate si de calm.

Fenomene de vant solar insotit de radiatii puternice

Citește mai departe pe: Cap Limpede

nasa: in ultimele 24 de ore au avut loc trei eruptii solare, una fiind cea mai puternica din 2013! video  nasa: in ultimele 24 de ore au avut loc trei eruptii solare, una fiind cea mai puternica din 2013! video

Ultima oră

Comentariul meu