Concentratia de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera Terrei a inregistrat o valoare care a depasit pragul istoric de 400 ppm (parti per milion), a anuntat National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Acest nivel, neegalat de mai multe milioane de ani, reprezinta un semnal care atesta o incalzire ingrijoratoare a planetei noastre, relateaza leparisien.fr.

Masuratorile, efectuate deasupra vulcanului Mauna Loa din Hawaii, au indicat joi o concentratie de CO2 de 400,03 ppm. Aceasta valoare a calitatii aerului de deasupra Oceanului Pacific este considerata pentru moment ca fiind “preliminara”, afirma expertii de la NOAA. Un instrument de masurare administrat de Institutul oceanografic Scripps din San Diego nu a depasit deocamdata valoarea de 400 ppm, cea mai recenta masuratoare a sa indicand joi 399,73 ppm.

Aceste date reprezinta unul dintre cele mai importante elemente care demonstreaza rolul jucat de om in procesul de incalzire a planetei. De la primele masuratori, care indicau 316 ppm in 1958, curba acestui parametru a crescut fara intrerupere. Inainte de revolutia industriala si de folosirea masiva a energiei obtinute din resurse fosile, valoarea acestui parametru nu a trecut de 300 ppm pe parcursul a cel putin 800.000 de ani, potrivit analizelor efectuate de oamenii de stiinta pe o serie de

Citește mai departe pe: Cap Limpede

concentratia de co2 din atmosfera terrei a depasit un prag istoric!  concentratia de co2 din atmosfera terrei a depasit un prag istoric!

Ultima oră

Comentariul meu