Sâmbătă, 18 mai 2013, în cadrul  Nopţii Europene a Muzeelor, vizitatorii ce vor trece pragul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului sunt invitaţi la premiera spectacolului de teatru de umbre Greuceanu, o adaptare după cunoscutul basm popular cu acelaşi titlu, cules de Petre Ispirescu. 

Evenimentul, ce se va desfăşura în zona Etno Tehno Parc, începând cu ora 2130, este parte a proiectului educaţional Obiect şi Poveste. Teatru de Umbre la Muzeul ASTRA, inclus în Agenda Culturală 2013, Sibiu SMART. Proiectul propus de Muzeul ASTRA, este cofinanţat de către Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, fiind realizat cu sprijinul Departamentului de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu şi al Inspectoratul Şcolar al  Judeţului Sibiu.

„Ne-am propus valorificarea patrimoniului material şi imaterial printr-un program de educaţie muzeală accesibil şi antrenant, care face cunoscute în rândul copiilor şi tinerilor valorile tradiţiei. Am ales ca metodă teatrul de umbre, acesta fiind un agent educaţional extrem de benefic şi un factor de orientare profesională”, a declarat coordonatorul proiectului, pedagogul muzeal Raluca Andrei.

Cincisprezece elevi ai Şcolii Gimnaziale Cristian, cu sprijinul studenţilor Departamentului de Artă Teatrală, vor prezenta publicului o versiune inedită a basmului popular Greucenu,  în realizarea căruia tinerii au fost coordonaţi de asist. univ. dr. Adriana Bârză, asist. univ. drd. Doriana Tăut şi prof. Ion Chiş.

Proiectul urmăreşte dezvoltarea imaginaţiei, a abilităţilor practice şi a lucrului în echipă în rândul tinerilor, antrenaţi în realizarea siluetelor, în însuşirea tehnicilor de mânuire a acestora şi de interpretare a rolurilor.

Greuceanu este un basm popular cules de Petre Ispirescu şi publicat in 1882. Deşi se presupune că Ispirescu a  operat mici modificări asupra originalului, practică frecventă în rândul culegătorilor, totuşi acesta nu a intervenit în structura arhetipala a basmului popular, ale cărui trăsături le întruneşte şi acest text. Tema ce ilustrează confruntarea binelui cu răul, finalizată cu victoria binelui, prezenţa personajelor cu puteri supranaturale, capabile de  a se metamorfoza, cifrele magice, formulele tipice, călătoria iniţiatică, reprezintă o întreagă paletă de elemente şi simboluri, impregnate de credinţe populare, de ritualuri, eresuri specifice mentalităţii ţăranului român.

 

Ultima oră