Prima ediţie a festivalului ,,Cărţi pentru cultură’’, organizat de Consiliul Şcolar al Elevilor din Colegiul National ,,Octavian Goga’’ si finanţat prin YouthBank Sibiu va avea loc între 15 si 18 mai.

Proiectul are ca scop promovarea lecturii ca mijloc de dezvoltare culturală a tinerilor. Se doreşte schimbarea percepţiei negative asupra cărţilor şi stimularea interesului pentru lectură ca mod de cunoaştere, de orientare a gândirii şi de înţelegere a lumii în rândul tinerei generaţii.  Cărţile, izvoare de cunoaştere, aduc o contribuţie importantă la dezvoltarea culturii, iar informaţiile preţioase pe care acestea le conţin au un rol esenţial în formarea tinerilor. Aceştia, bucurându-se de conţinutul variat al cărţilor, au ocazia de a se îmbogăţi spiritual şi de a-şi schimba modalitatea de receptare a lumii exterioare si interioare. Elevii sibieni şi-au propus să promoveze lectura ca o activitate care nu poate lipsi din viaţa omului contemporan, cu rol decisiv în formarea sa culturală.

Proiectul se va desfăşura de-a lungul a patru zile, în perioada 15-18 mai, în fiecare zi având loc diferite activităţi organizate de elevi, menite să cultive in mijlocul tinerilor plăcerea pentru lectură.  Activitatea din prima zi, ,,Carte pentru carte’’ este un schimb de carte într-un cadru nonformal, cât mai liber şi cât mai puţin rigid. Atmosfera plăcută este completată de muzică ambientală, iar elevii pot discuta liber în timp ce beau ceai şi mănâncă prăjituri. Următoarea activitate, intitulată sugestiv ,,Biblioteca vie’’, oferă o experienţă unică de învăţare prin intermediul ,,oamenilor-cărţi’’, iar sesiunea de lectură ,,Ne citim’’ îl va avea ca invitat special pe Sega, autorul romanului ,,Namaste’’, . In 18 mai va avea loc premierea concursului ,,Creez, deci exist’’, la care au participat tineri talentaţi, dornici de afirmare, care au în comun pasiunea pentru scris si pentru lectură. Festivalul se va încheia cu un concert ‘’I’m the trip’’ si ‘’For Jacks’’, la care biletul de intrare va fi constituit de o carte. Cărţile strânse vor fi donate unor şcoli sau biblioteci dotate insuficient.

Într-o societate în care plăcerea de a citi şi idealurile culturale par a fi depăşite de scopuri materiale vizând bunăstarea si confortul, iniţiativa elevilor de a promova cultura prin lectură este un prim pas în schimbarea mentalităţii tinerei generaţii.

 

Ultima oră

Comentariul meu