Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu, cel mai mare proiect cultural al Consiliului Judeţean Sibiu, debutează sâmbătă, 11 mai, ora 10, la Căminul cultural din satul Alămor, comuna Loamneş.

zilele culturale ale judeţului sibiu încep sâmbătă, 11 mai, la alămor. vezi programul!

Deschiderea oficială va fi moderată de către Alina Pinca, managerul Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” Sibiu, iar gazda manifestării este doamna primar al comunei Loamneş, Maria Greavu.  Pe scena căminului cultural vor lua cuvântul conducerea Consiliului Judeţean Sibiu, reprezentată de preşedintele Ioan Cindrea şi de cei doi vicepreşedinti, Ioan Banciu şi Marcel Luca, parlamentarii sibieni Nicolae Neagu şi Mircea Cazan, primarii tuturor localităţilor de pe Valea Secaşelor: Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Păuca, Ludoş, Şura Mare şi Şura Mică. De asemenea, vor adresa cuvinte de salut şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ştefan Firu, şi directorul Direcţiei de Cultură, Răzvan Pop. La deschiderea primei ediţii a Zilelor Culturale ale Judeţului şi-au anunţat participarea şi consilieri judeţeni, precum şi consilieri locali din comunele de pe Secaşe.

Programul manifestărilor artistice care au loc cu preponderenţă la Alămor, dar şi în alte localităţi precum Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Loamneş şi Ludoş, se găseşte pe site-ul Consiliului Judeţean Sibiu www.cjsibiu.ro, precum şi pe toate afişele Zilelor Culturale ale Judeţului postate în municipiul Sibiu şi în întreg judeţul Sibiu, dar şi în sutele de pliante oferite sibienilor şi turiştilor.

„Dorim să invităm cât mai mulţi sibieni şi cât mai mulţi turişti să vină şi să îşi petreacă acest sfârşit de săptămână pe Valea Secaşelor, unde debutează prima ediţie ale Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu, care vrem să devină un eveniment cultural emblematic al judeţului Sibiu. Scopul acestui proiect cultural de anvergură este să ducem actul cultural din oraşul Sibiu spre sat, pe de o parte, iar pe de altă parte să punem în valoare toată zestrea culturii tradiţionale autentice care se păstrează în satele din judeţul Sibiu. Ne propunem ca Zilele Culturale ale Judeţului să devină un magnet puternic de atragere a turiştilor spre localităţile din judeţ, aspect care va conduce la o bună cunoaştere a celor cinci zone etno-geografice, dar şi la o dezvoltare economică a acestora, iar în acest sens Consiliul Judeţean Sibiu a demarat deja programul de modernizare a drumurilor comunale pentru a crea o infrastructură favorabilă acestei dezvoltări, în special turismului”, a detaliat în cadrul unei conferinţe de presă Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Programul manifestărilor culturale, găzduite în căminul cultural, debutează sâmbătă cu o ofertă specială destinată celor mici, şi anume trei filme pentru copiii, care îi vor purta pe aceştia prin Mexic, Finlanda şi Franţa (Bretania).

Apoi, cei prezenţi vor putea urmări un spectacol de teatru intitulat „Scenete din I.L.Caragiale”. Tot pentru copii va avea loc la şcoala generală din Alămor un Biblioatelier de creaţie literară, în cadrul căruia elevii vor fi încurajaţi şi ajutaţi să spună o poveste despre satul lor. De asemenea, copiilor li se pregătesc ateliere de aeromodele, desen şi cultură românească.

La căminul cultural, fiii satului şi toţi cei prezenţi vor avea parte de un spectacol de muzică uşoară, dans modern şi muzică folk, dar şi de expoziţia de fotografie „Ritualuri de iarnă”. Spre seară, la ora 19 va începe spectacolul folcloric „Nunta din Alămor”, urmat de un concert folk susţinut de grupul PROFOLK, iar la finalul zilei de sâmbătă, sibienii şi turiştii sunt invitaţi din nou la film: „Satul de demult” şi „Junii din Alămor”.

Pe tot parcursul zilei, oaspeţii care vin la Zilele Culturale ale Judeţului vor putea urmări demonstraţii şi vor putea degusta preparate tradiţionale, gătite proaspăt de gospodine din localitate, în cadrul Târgului de Bucate Tradiţionale locale.

Alături de Alămor, localitatea fanion pentru Zilele Culturale, şi în alte localităţi de pe Secaşe se vor desfăşura evenimente culturale.

Astfel, în comuna Ludoş se poate urma un circuit turistic care include Biserica Ortodoxă şi Biserica Reformată din localitate, circuit urmat de o degustare de vinuri.

La Şcoala din Loamneş, se va organiza de la ora 12 Simpozionul „Aron Cotruş – Un poet naţionalist într-o epocă post naţională”, urmat de prezentări de carte.

La Miercurea Sibiului, în Casa de Cultură, de la ora 18.30, sibienii sunt aşteptaţi la un spectacol folcloric, în timp ce în Biserica Reformată din Ocna Sibiului va avea loc, de la ora 19, un concert de muzică clasică oferit de o formaţie camerală a Filarmonicii de Stat Sibiu.

La Apoldu de Jos, într-o cramă frumos amenajată, iubitorii muzicii jazz sunt aşteptaţi de la ora 20, la un concert cu degustare de vinuri.

Ziua de duminică, 12 mai, aduce, de asemenea, o bogată ofertă din cultura tradiţională. După terminarea slujbei la Biserica din Alămor, va avea loc în centrul satului o paradă a costumelor populare, urmată, la căminul cultural de un spectacol folcloric. Vor urca pe scenă formaţiile tradiţionale din Alămor, Păuca, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, o fanfară tradiţională din Sibiu, dar şi un taraf tradiţional alcătuit din elevi ai Liceului de Artă. Şi elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” vor fi prezenţi cu un spectacol, iar finalul regalului folcloric va fi susţinut de Ansamblul Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, care îi are ca invitaţii pe cunoscuţii şi îndrăgiţii interpreţi de muzică populară Cristian Pomohaci şi Mariana Anghel.

Şi în cursul zilei de duminică, turiştii vor fi întâmpinaţi şi îmbiaţi cu bucate tradiţionale şi vor putea învăţa reţete locale în cadrul demonstraţiilor culinare.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică