Reţeta aparţine Adrianei Nicoleta, de pe culinar.ro. Am făcut-o de foarte multe ori, am schimbat-o, am adaugat alte mirodenii, am adaptat-o la cuptorul meu. V-o scriu în varianta originală şi vă invit să citiţi şi postul Adrianei care vorbeşte cu mult drag despre mama ei şi despre obiceiurile de acasă.

poezie în bucătărie 128: cozonac moldovenesc

Ingrediente:

Plămădeală:

2 linguri de faină

200 ml de lapte cald

50 g drojdie

2 linguriţe zahăr

Aluat:

1000 g de făină

200 ml de lapte cald

3 ouă şi 3 gălbenuşuri

1 linguriţă de sare

200 g de zahăr

250 g unt

arome (rom, vanilie)

Umplutură:

3 albuşuri

2 linguri zahăr

1 lingură cacao

100 ml lapte

450 g nucă

200 g stafide

Preparare:

Puneţi laptele la încălzit. Laptele nu trebuie să fie fierbinte.

Frecaţi drojdia cu două linguriţe de zahăr. Adăugaţi două linguri de făina şi laptele încălzit.

Acoperiţi cu o folie de plastic plămădeala şi puneţi-o la crescut.

Amestecaţi trei ouă şi trei gălbenuşuri cu o linguriţă de sare, 200 g de zahăr şi aromele alese.

După 20 de minute, plămădeala arată aşa:

Adăugaţi plămădeala la amestecul de ouă. Puneţi untul la topit.

Adăugaţi 500 g de făină la plămădeală şi începeţi să amestecaţi. Când aluatul s-a întărit, adaugaţi laptele şi restul de făină puţin câte puţin.

La sfârşit, adăugaţi untul

Citește mai departe pe: Rondul de Sibiu

poezie în bucătărie 128: cozonac moldovenesc  poezie în bucătărie 128: cozonac moldovenesc

Ultima oră

Comentariul meu

Publică