La un an dupa o tentativa nereusita, o expeditie va pleca la sfarsitul lunii mai in cautarea celui “de-al saptelea continent`, o imensa placa de deseuri de plastic care pluteste la suprafata Oceanului Pacific, mai mare decat India, dar despre care se stiu putine lucruri.

La originea expeditiei “al saptelea continent` se afla exploratorul francez Patrick Deixonne, 48 de ani, care a descoperit fenomenul in 2009, in timpul unei curse solitare cu barca, aminteste AFP.

Revenit acasa, fostul pompier din Guyana (teritoriu francez din America de Sud) s-a documentat si a aflat raspunsul: deseurile de plastic se aduna la punctul de intalnire a curentilor marini care se invart sub efectul rotatiei Pamantului, dand nastere unor imense vartejuri. Milioane de tone de deseuri de pe coaste si rauri se aduna in cele cinci mari vartejuri oceanice, forta centripeta aspirand incet resturile spre centru.

Potrivit Agentiei spatiale franceze (CNES), sub a carei egida se desfasoara expeditia, vartejul din Pacificul de Nord, dintre California si Hawai, este unul din cele mai mari de pe planeta, avand o suprafata de circa 3,4 milioane de km2. Placa de deseuri care pluteste acolo este “situata in schimb in locuri putin frecventate de vasele comerciale

Citește mai departe pe: www.turnulsfatului.ro

exista continentul de plastic in mijlocul oceanului? o expeditie porneste in cautarea lui!  exista continentul de plastic in mijlocul oceanului? o expeditie porneste in cautarea lui!

Ultima oră

Comentariul meu