Joi, 25 aprilie, la ora 12:30, la Muzeul de Istorie Naturală se va deschide expoziţia intitulată Upcycled. Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 26 mai.

Deschisă în spiritul motto-ului “Faptele mici pot transforma lumea”, expoziţia este rezultatul unui experiment care a încercat să demonstreze că, prin intermediul creativităţii, deşeurile sau produsele nefolositoare pot fi transformate în produse cu o calitate mai bună sau cu o mai înaltă valoare pentru mediul înconjurător, putând avea chiar un rol decorativ.

Prima înregistrare a termenului upcycling datează din anul 1994, în discursul lui Reiner Pilz. De atunci, upcycling a devenit opusul termenului downcycling în procesul de reciclare, însemnând că prin downcycling materialele şi produsele sunt convertite prin reciclare în materiale noi cu o calitate inferioară, în timp ce prin upcycling materialele sunt convertite în produse superioare celui din care au făcut iniţial parte.

Urmând această idee, expoziţia expune bijuterii şi aranjamente decorative realizate din tacâmuri din plastic, containerele, capacele şi cheiţele de capac ale conservelor, resturi de material lemnos, sticluţe, capace şi pensule de ojă, componentele metalice ale dischetelor, monede şi piatră comună.

Adresat în special femeilor, experimentul Upcycled lansează invitaţia la o nouă abordare a reciclării în gospodărie, o abordare menită să definească personalitatea feminină ca fiind modernă, în pas cu ritmurile actuale şi creativă în propriile manifestări.

 

Ultima oră

Comentariul meu