Fosta nomenclatură se poate lăuda nu doar cu clădiri grandomane, ci și cu un mobilier trainic. La Sibiu, unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean folosește mobilierul la care a lucrat fiul fostului cuplu de dictatori, anunta evz.ro.
În biroul din stânga al ultimului etaj din clădirea Consiliului Județean Sibiu, mobilierul e ”mai special”, vorbesc angajații instituției: a aparținut lui Nicu Ceaușescu, fiul cuplului dictatorial. ”Am auzit, mi s-a spus de către cei de aici că a fost mobilierul lui Nicu Ceaușescu. Dar, nu știu sigur”, ridică din umeri Marcel Luca, numit de curând vicepreședinte al CJ Sibiu.
În instituție, angajații doar știu ”câte ceva”. ”Acum, sigur nu știu, dar așa se vorbește. Că tot ceea ce e acolo e adus din biroul lui Nicu Ceaușescu, de când conducea acesta județul. Cui îi place, să îi placă, dar nu e mare frumusețe”, povestesc angajații despre mobilierul din lemn sculptat.
Șah cu piese sculptate
În afara biroului de lucru, cabinetul vicepreședintelui CJ Sibiu, Marcel Luca, mai are o masă de ședințe ale cărei scaune îmbrăcate în piele au partea superioară sculptată cu motive medievale. Mult mai lucrare sunt dulapurile, două la număr, realizate tot din lemn: pe ușile lor sunt sculptate în relief imaginile unor ostași, dar și diferite blazoane. ”Atracția” mobilierului este o măsuță de șah, ale cărei piese sunt atent sculptate în lemn. ”Cam îndoielnică și acea măsuță. Acum, cui îi va place…”, își dau cu părerea angajații CJ Sibiu.
Mobilier din vilă
Ioan Preda este inspector superior în cadrul Instituției Prefectului Sibiu, de când aceasta a fost înființată după Revoluție. Înainte, Ioan Preda a lucrat alături de Nicu Ceaușescu. ”În 1992, când s-au despărțit Prefectura de Consiliul Județean, atunci s-a împărțit și o parte din mobilier. Noi nu am luat mare lucru pentru Prefectură, cea mai mare parte din mobilier a rămas la Consiliul Județean. Dar să știți că, la birou, Nicu Ceaușescu nu avea mobilier deosebit. Un birou normal, cu scaun normal”, amintește Ioan Preda, despre spațiul în care lucra fostul prim-secretar al județului Sibiu, Nicu Ceaușescu.
Poveștile care circulă printre angajații CJ Sibiu au sâmbure de adevăr. ”Acele dulapuri sculptate provin de la vila în care locuia Nicu Ceaușescu, cea de pe actuala stradă Lucian Blaga”, spune Ioan Preda. Care mai amintește de un element de legătură cu fostul regim. ”Mai există un tablou, cu Mihai Viteazul. Tabloul acela tot din vilă a fost luat și pus undeva prin Consiliul Județean. Acum, nu mai știu pe unde este”, spune Ioan Preda.
”Prințișorul”
Nicu Ceaușescu a fost trimis să ocupe funcția de prim-secretar al Comitetului PCR Sibiu în 1987. A părăsit orașul în decembrie 1989, în timpul Revoluției, după ce a fost informat că părinții săi au fugit cu elicopterul. ”Am activat exact doi ani, două luni şi 22 de zile. Am venit joia, în 15 octombrie 1987, şi am plecat vinerea, în 22 decembrie…”, povestea pentru Tribuna, Nicu Ceaușescu, în iunie 1990.
Casa în care a locuit Nicu Ceaușescu la Sibiu este, acum, închiriată de către un om de afaceri Consulatului general al Germaniei la Sibiu, iar Cabana de la Săliște – unde chefuia Nicu Ceaușescu – este în proprietatea administrației locală, fiind destinată închirierii turiștilor, în special.
Sursa: evz.ro