Toţi oamenii au zile proaste la serviciu sau au chiar perioade lungi în care se simt deprimaţi din cauza jobului. Dar cum faci deosebirea dintre nemulţumirea obişnuită pe care o simţi uneori şi starea pe care ţi-o dă un job care nu ţi se potriveşte deloc? Cum îţi dai seama că eşti, într-adevăr, gata să laşi în urmă jobul pe care-l ai? Şi, după ce ţi-ai dat seama, cum e mai bine să procedezi ca să te asiguri că pleci cu eleganţă?
[SocialLocker text=’Vrei sa afli mai ce spun expertii in Resurse Umana? Precis sunt si altii interesati! Trimite link-ul pe Facebook sau Google + si VEZI ARTICOLUL COMPLET. Multumim ‘]
Ce spun experţii
Dacă îţi părăseşti jobul printr-o demisie, gestul acesta poate să aibă un impact negativ asupra carierei tale şi să îţi dea peste cap viaţa personală. Dar poate să fie şi mai rău dacă rămâi pe loc într-o situaţie nedorită. „Văd foarte mulţi oameni care sunt paralizaţi de starea de nefericire pe care o au din cauza situaţiei lor curente”, spune Leonard Schlesinger, preşedintele Babson College şi coautorul cărţii Just Start: Take Action, Embrace Uncertainty, Create the Future. Cel mai adesea, e mai uşor să nu faci nimic şi să rămâi în situaţia în care te afli. „Majoritatea oamenilor aflaţi într-un job prost sau nepotrivit rămâne în acel job fiindcă lumea corporatistă e orientată pe menţinerea noastră în rolurile pe care le avem deja, nu pe ideea de a potrivi fiecare individ în parte cu rolul său ideal”, spune Daniel Gulati, antreprenor din domeniul tehnologiei şi coautor al cărţii Passion & Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders.Dar nu te lăsa blocat în situaţia în care te afli. Iată cum poţi decide dacă a venit, într-adevăr, vremea să pleci şi, dacă e aşa, cum să o faci într-un mod eficient:
Fii atent la semnalele de alarmă
Încearcă mai întâi să-ţi dai seama dacă nu cumva ţi-ai pierdut starea aceea de încântare pe care o simţeai când te gândeai la imaginea de ansamblu a jobului tău sau te ocupai de activităţile de fiecare zi. „Atunci când oamenii mă întreabă cum merge treaba la jobul meu, răspunsul meu standard este că îmi place foarte mult ceea ce fac, ceea ce nu înseamnă că îmi place chiar în fiecare zi”, spune Schlesinger.
Iată câteva semne care te avertizează că se întâmplă ceva care, văzut dintr-o perspectivă mai largă şi mai profundă, e „mai mare” şi mai grav decât pare:
Îţi tot promiţi că o să pleci, dar nu o faci niciodată. Gulati spune că aceste „începuturi false” sunt adesea un indiciu că există o problemă mai adâncă.
Nu-ţi doreşti să ai jobul şefului tău. Dacă, la gândul că ai putea să avansezi şi să ai jobul şefului tău, nici măcar nu suporţi ideea, trebuie să te gândeşti foarte bine la ceea ce va urma. Este foarte probabil ca „omologii tăi «mai flămânzi» să te lase în urmă, creându-ţi o nemulţumire şi mai mare faţă de jobul tău”, spune Gulati.
Ai în mod constant performanţe sub aşteptări
Dacă încerci iar şi iar să devii mai bun, dar nu vezi nici un rezultat, s-ar putea să fi venit vremea să te întrebi dacă „ai ceea ce trebuie” sau dacă şeful şi colegii tăi apreciază ceea ce ai de oferit. Schlesinger te avertizează că uneori s-ar putea ca, pur şi simplu, să ai de-a face cu o sarcină imposibilă – jobul implică un volum de muncă mult prea mare, interesele şi intrigile din companie sunt prea încurcate, nu primeşti suficiente resurse sau nu ai abilităţile şi experienţa necesare ca să îndeplineşti cerinţele jobului.
Dacă remarci unul sau mai multe dintre aceste semnale de alarmă, acordă-le atenţie şi întreabă-te dacă preţul pe care-l plăteşti rămânând în job ţi se pare acceptabil şi rezonabil. S-ar putea ca, gândindu-te şi la „costuri” – pierderea altor oportunităţi, faptul că jobul „te costă” emoţional – să ajungi la concluzia că nu merită să plăteşti un asemenea preţ.
[/SocialLocker]
Sursa: www.cariereonline.ro