Pe masa tradițională de Paște își face apariția din ce în ce mai des în ultimii ani încă un produs special. Dacă unii dintre români preferă curcanul sau tradiționalul miel, acum și iepurele se afla printre preferintele culinare.

Crescătorii de profil din zona Sibiului vând astfel de animale cel mai bine chiar acum inainte de Paște. Afacerea este deosebit de profitabilă, mai ales că iepurii cresc repede și nu sunt foarte greu de crescut. Crescătorii afirmă despre carnea de iepure, că spre deosebire de cea de vita sau de oaie, care au un pronuntat miros specific, adesea neagreat de consumatori, are un miros fin, placut si neintepator.

”De aproximativ 5 ani de zile mă ocup cu creșterea iepurilor. Nu. Nu sunt pretențioși. Mănâncă cam orice de la porumb, sfeclă. Sunt concentrare anume pe care le mănâncă și care sunt foarte bune. Conțin și proteine și cam tot ce îi trebuie la un iepure”, spune un crescător de iepuri din Sibiu.

Afacerea cu iepuri este extrem de profitabilă. Carnea de iepure costă în viu 15 lei per kilogram, iar tăiat 20 – 25 de lei per kilogram. Fermierii abia dacă fac față tuturor comenzilor pe care le au în această perioadă.

”Este o afacere rentabilă cu iepurii. Nu se cresc greu şi e rentabil. De Paşti lumea cumpără pentru copii iepuri din aştia naturali. Nu are nici aşa colesterol faţă de carnea de porc. E mai bună decât carnea de miel, da. E mai bună de iepure la cine îi place”, mai spune un alt crescător din Apoldu de Jos.

Nutriţioniştii ne recomandă şi ei carnea de iepure în detrimentul celei de miel sau de porc. Ea are un gust mai dulce, asemanatoare oarecum cu cea de pasare, fiind extrem de apreciata de nutritionisti pentru calitatile sale dietetice indiscutabile.

„Deci în perioada sărbătorilor pascale se poate consuma carnea de iepure ca o alternativă a celei de miel deoarece este o carne mult mai sănătoasă, mai uşor digerabilă. Are un colesterol mult mai redus. Per un kilogram de carne de iepure avem 1600 de kalori faţă de carnea de miel care are 3.100 şi faţă de cea de porc care are 4.400. Deci mult mult mai mare decât am putea noi tolera. Carnea de iepure poate fi consumată pregătită în cuptor pentru a pierde din grăsimea vizibilă. Poate fi asociată cu diverse salate ca să fie mai uşor tolerabilă în perioada aceasta în care se simte mai abuzivă din punct de vedere alimentar. Este o carne bogată în acizi graşi nesaturaţi care reprezintă 63 la sută din totalul acizilor graşi regăsiţi în carne şi de asemenea mult mai bogată în proteine”, a spus şi Cordoş Adelina – consultant cabinet nutriţionist

YouTube video

Carnea de iepure se găseşte şi în magazine, dar pentru că majoritatea este de import, preţul este mult mai mare, putând ajunge şi la 35 de lei per kilogram.

VId

Ultima oră

Comentariul meu