Daca esti printre acei sibieni fericiti cu depozite in banci, s-ar putea sa ai surpriza de a afla abia acum cine iti garanteaza depozitul pana la 100.000 de euro. Spunem surpriza, deoarece in unele cazuri nici macar angajatii bancilor nu stiu cu care fond de garantare lucreaza.

Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FGDP) din Romania garanteaza depozitele plasate la institutiile de credit din Romania, altele decat cele de tip sucursala. Abia dupa criza din Cipru (adusa in Romania prin intermediul Bank of Cyprus), in spatiul public romanesc a inceput sa se discute despre aceasta diferentiere, banci cu capital strain, pe de o parte, si sucursalele unor banci straine, de cealalta parte. Care ar fi interesul sibienilor: cine le garanteaza banii depusi in banca in cazul in care aceasta institutie financiara intampina probleme, dupa cum e cazul bancii cipriote.

Trei cazuri `de cealalta parte`

"In Romania functioneaza si sucursale ale bancilor din state membre ale Uniunii Europene. Ele participa la schemele de garantare din tarile de provenienta, iar depozitele la aceste institutii sunt garantate de schemele de garantare din tarile respective", lamureste, pe site-ul propriu, FGDB. In Sibiu, functioneaza prin agentii trei astfel de sucursale ale unor banci din

Citește mai departe pe: www.turnulsfatului.ro

daca ai bani, stii unde ii tii?  daca ai bani, stii unde ii tii?

Ultima oră

Comentariul meu