Seară de petrecere la finele Congresului Internațional al Romilor de la Sibiu. Cei peste 250 de delegaţi veniţi din aproape 40 de ţări au avut parte de un adevărat ospăţ culinar. Purceluşii la cuptor sau la proţap, curcanii împănaţi, dar şi alte mâncăruri tradiţionale au umplut mesele invitaţilor familiei regale a lui Florin Cioabă.

Faptul că regele Florin Cioabă a fost ale preşedinte al Uniunii Internaţionale a Romilor a făcut ca ultima seară a congresului să fie plină de delicatese culinare specifice romilor din România. Bucătarii s-au dat peste cap ca să gătească tot ce e mai bun şi nu au făcut deloc economie. Şase purceluşi şi aproximativ 15 curcani au fost gătiţi pentru delegaţi.

”După alegeri pentru că am luat funcții în parlamentul romilor dăm o masă gustoasă în cinstea cogresului. Pentru că sunt invitați care vin din toată lumea, din toate țările, de pe șapte continente au venit oameni aici la congresul acesta. Este un congres internațional la care au fost alegeri. Sunt mâncăruri tradiționale. Tot ce e aici sunt mâncăruri tradiționale. Așa facem noi cu multă carne, ca să fie masa bogată. Chiar dacă nu se mănâncă, dar să fie acolo pe masă. Să fie plăcut ochiului. Iar curcanii aceștia sunt curcani de casă. Sunt ei mai micuți, dar sunt foarte gustoși”, a mai spus Mihai Gheorghe Nedelcu – bucătar.

Primul servit a fost însuşi regele Cioabă. Un purceluş copt la cuptor a fost dus la masa acestuia pentru a fi degustat de către Cioabă şi ceilalţi aleşi în conducerea Uniunii Internaţionale a Romilor.

”E bun. Foarte bun. Trebuie şi un pic de mâncare. Un pic de joc. Aşa se încheie pentru că toate lucurile au  mers bine. Mulţumim lui Dumnezeu că a fost bine. Acum avem aici cea mai bună formaţie de dansuri din ţară. Vor cânta. Ne vor juca. Mulţumim lui Dumnezeu că totul a fost bine”, a spus Florin Cioaba.

Mâncăruri peste mâncăruri

Purceluşii puşi pe masa invitaţiilor au fost însoţiţi şi de alte delicatese, cum ar fi muşchiul ţigănesc sau beciul. Bucătarii au muncit o zi întreagă pentru ca totul să fie gata pentru masa de seară.

Este un mușchi țigănesc de porc. Da. Este făcut într-un baiț. Se ține câteva zile la baiț și se pune într-o cutie. Se spală bine frumos de fumul acela și apoi se bagă în cuptor. Este o specialitate de a noastră romani. Cum e rânza, beciul.. La  sărbători, la zile festive.. Se face câte o specialitate din asta, iar purceii sunt băgați la cuptor. Sunt condimentați. Se dau condimente ce le trebuie și tras la cuptor. Unii sunt de lapte, alții sunt de lapte din ala mai gros. Dar stau vreo 4-5 ore la cuptor ca să vă spun așa cum se fac. Ca să se pătrundă..”, a mai spus Mihai Gheorghe Nedelcu – bucătar.

YouTube video

Seara s-a încheiat cu un spectacol de dansuri specifice romilor, cea mai bună formaţie de acest gen din ţară, fiind adusă la Sibiu pentru a încânta invitaţii. Tinerii dansatori romi au fost aplaudaţi la scenă deschisă.

 

Ultima oră

Comentariul meu