Matematicianul Rob Eastaway a inventat un nou simbol matematic denumit zegal, scopul noului semn fiind transformarea calculului intr-o socoteala cat se poate de simpla, pentru a o putea face in minte.

Matematicianul invita la un calcul mental al inmultirii 33,8 x 854,29. In afara de genii ale cifrelor, toti au nevoie de foaie si pix sau de un calculator pentru a ajunge la un rezultat. In schimb, multi pot sa se apropie de rezultat facand o aproximatie. Desi aproximarea se invata la scoala, este o tehnica pe care oamenii au tendinta sa o uite.

Cine nu are propria metoda de aproximare, ‘zegal’ poate fi o solutie. Scopul este transformarea calculului intr-o socoteala cat se poate de simpla, pentru a o putea face in minte. Numele ‘zegal’ vine de la faptul ca se pun in evidenta zerourile, iar simbolul este in forma de zigzag.

Regula este urmatoarea: cifrele se rotunjesc la cele mai apropiate zeci sau sute. Astfel, 33,8 este zegal cu 30, iar 854,29 este zegal cu 900. Dupa ce a fost ‘zegalizata’, inmultirea prezentata la inceput devine 30×900=27.000. Se poate ‘zegaliza’ apoi si rezultatul, la 30.000, deoarece produsul exact este 28.875,002.

Metoda este practica in formarea unei idei asupra ordinului de marime, asigura Mai mult

Citește mai departe pe: Cap Limpede

Un nou SEMN MATEMATIC? Vezi cum se numeste si ce face!  Un nou SEMN MATEMATIC? Vezi cum se numeste si ce face!

Ultima oră

Comentariul meu