Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice trimite la Sibiu aproape 3 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii Muzeului din Dumbrava Sibiului. Contractul de finanţare a fost semnat de către Consiliul Judeţean Sibiu în calitate de solicitant al finanţării, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în calitate de Autoritate de Management şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru în calitate de Organism Intermediar. Lucrarile au in vedere :

Realizarea unui sistem de iluminat public în zona porţilor de acces la muzeu;

În acest moment, accesul persoanelor care se deplasează cu autoturismul propriu pentru a ajunge la intrările principale din Muzeu, cele situate pe Calea Răşinarilor, este posibil doar prin intrările de la Porţile I, II şi III de pe Calea Răşinarilor, parcări care nu beneficiază de un sistem de iluminat public. În afara sezonului estival, acest lucru contribuie la scăderea gradului de satisfacţie a vizitatorilor în ceea ce priveşte experienţa turistică pe care muzeul o poate oferi. Lipsa iluminatului poate duce, de asemenea, la dificultăţi în exploatarea eficientă a locurilor de parcare, atât pentru turişti cât şi pentru personalul administrativ responsabil de direcţionarea şi taxarea serviciului de parcare.

–      Refacerea împrejmuirii muzeului şi realizarea unui sistem video de supraveghere;

În ceea ce priveşte gardul de împrejmuire perimetrală a Muzeului, acesta este incomplet şi ineficient în raport cu funcţia pe care trebuie să o îndeplinească, aceea de protecţie perimetrală faţă de intrările abuzive şi pentru siguranţa exponatelor (22000 obiecte de patrimoniu mobil şi aproximativ 400 de construcţii expoziţionale). Momentan, singura metodă de asigurare a pazei obiectivului este prin personal subcontractat în acest scop, numărul celor implicaţi fiind însă insuficient în raport cu suprafaţa foarte mare (96 de hectare) care constituie suprafaţa totală a muzeului iar dotările moderne de supraveghere, inexistente.

–      Consolidare şi reparare a 18600 mp de alei afectate din muzeu

Aleile pietonale din muzeu, în lungime totală de peste 10 km, reprezintă principala infrastructură de acces la obiectivele individuale din muzeul în aer liber, peste 250 la număr. În cazul neintervenţiei în reabilitarea lor se va ajunge la un ritm accelerat de degradare, afectând obiectivul de patrimoniu în ansamblul său.

Investiţiile în infrastructura Muzeului în aer liber vor duce la mărirea gradului de satisfacţie a vizitatorilor, creşterea numărului de turişti, precum şi la creşterea gradului de protecţie a patrimoniului. Astfel, se impune ca necesară şi oportună crearea şi modernizarea infrastructurii de valorificare turistică a patrimoniului cultural din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

 

Ultima oră