Unul dintre cele mai vizitate si mai apreciate muzee din Romania, muzeul Brukenthal, se confrunta cu o situatie financiara fara precedent. Politica economica a Ministerului Culturii a a dus Muzeul in aceasta situatie. Conducerea nu mai are bani pentru facturile de gaz si energie electrica, motiv pentru care s-au luat masuri drastice pentru a reduce chletuielile. Pe langa angajatii care lucreza in frig si intuneric, cei care au de pierdut in urma acestei situatii sunt vizitatorii, dar si imaginea muzeului.

Buget de noua ori mai mic decat necesarul

Situatia financiara in care se afla Muzeul Brukenthal a fost „initiata” de bugetul insignifiant venit de la Ministerul Culturii, pentru luna martie. Banii alocati sunt in jur de 21.000 de lei, iar cei solicitati au fost de 204.000 de lei. „Cu banii primiti de la minister nu putem plati nici factura la curent, care este de 30.000 de lei. Cea de gaz este de 70.000 de lei, iar pentru paza datoram 54.000 de lei. Cu toate acestea am primit un e-mail prin care suntem avertizati sa cheltuim cu cap banii alcoati”, spune Sabin Luca, managerul Muzeului Brukenthal.

Sabin Luca spune ca numirea Muzeului ordonator secundar de credite si nu tertiar cum este acum, ar putea fi o iesire din acaesta situatie. Astfel bugetul va fi folosit acolo unde este nevoie de bani, dupa cum se va considera la nivel local.

Redueri drastice

Pentru ca banii primiti de la Minister nu ajung nici „de-o paine”, conducerea Muzeului a decis sa faca economii, acolo unde se poate. „Fara sa fie vreo pacaleala de 1 aprilie, in ficare birou am decis sa nu functioneze decat un bec, centrala termica a fost oprita. Suntem ca la priveghi: este frig si intuneric. Sefii de sectii din tot muzeul au datoria sa stinga lumina in incaperile in care nu sunt vizitatori”, spune Sabin Luca.

Ce este mai rau insa este faptul ca pentru a reduce chletuielile s-a luat decizia de a se inchide expozitii ale muzeului si chiar muzee intregi. „Am inchis toate expozitiile de la parterul Palatului Brukenthal, expozitia Tezaur de la Muzeul de Istorie.Si pentru ca economia nu este suficienta am inchis total Muzeul Farmaciei si Muzeul de arme si trofee de vanatoare”, a declarat Sabin Luca.

Apel catre comunitate

Din deciziile conducerii Muzeului, „impuse” de minister, prin proasta administrare a bugetului, au de suferit vizitatorii. Cele doua muzee inchise total vor putea fi totusi vazute de turisti daca se organizeaza in grupuri de minim 10 persoane. Vara se spera ca numarul de vizitatori va creste si astfel va fi rentabila redeschiderea muzeelor inchise total si a restului expozitiilor.

Managerul Sabin Luca insa spera ca turistii sau cei care fac un cadou sa ajute la redresarea situatiei financiare a Muzeului. „Avem peste 500 de obiecte cu marca Brukenthal care pot fi cumparate. Asa ca facem un apel ca cei care fac un cadou, sa vina sa cumpere de la noi. Pot alege ciocolata, un vin, sampanie…si astfel fondurile ar putea merge la facturile de gaz, de curent…nu cersim, dar astfel comunitatea ne-ar putea da un ajutor imens”, spune Sabin Luca.

Ultima oră

Comentariul meu