Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi Sibiu implementează în perioada martie – iunie 2013, proiectul regional „Suntem părinţi responsabili”, adresat părinţilor elevilor din mediul primar din cadrul Şcolii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia şi Şcolii Gimnaziale „Radu Selejan” Sibiu.

Obiectivul proiectului este atragerea şi motivarea părinţilor elevilor din clasele II-IV de a se implica în activităţi specifice de prevenire a consumului de droguri în familie. Pe durata implementării proiectului se vor desfăşura activităţi interactive cu părinţii în cadrul cărora vor fi abordate subiecte referitoare la legislaţia specifică în domeniul drogurilor, factorii de risc şi protecţie în familie în ceea ce priveşte consumul de droguri, tipuri parentale şi modalităţi strategice de ascultare şi comunicare.

Copilăria mijlocie a fost adesea descrisă ca fiind „anii cei mai frumoşi” din viaţa unui copil. Creşterea este mai lentă în această perioadă de dezvoltare, iar copiii sunt expuşi multor experienţe noi care pot să creeze anxietate şi nesiguranţă, dar şi multe emoţii pozitive.

Copilul are nevoie de siguranţă, iar acest sentiment îl găseşte în familie unde ar trebui să fie protejat fizic şi emoţional. Dacă familia nu îl protejează, copilul se simte înstrăinat şi va căuta iubire şi protecţie în altă parte. Pe acest fond apar comportamente deviante. Copilul începe să mintă, să fure, să fumeze, să consume alcool sau droguri.

Modul în care ne purtăm cu copilul nostru, în care îi vorbim, regulile pe care le stabilim şi consecvenţa cu care le respectăm, timpul petrecut împreuă, sunt esenţiale. De aceea e foarte important să dăm exemple bune copilului nostru, să fim un model pozitiv pentru el.

 

Ultima oră