Și-au luat împrumuturi ca să supraviețuiască iernii sau ca să își ajute copiii și familiile, iar acum nu mai pot să plătească ratele. Este vorba peste 3.000 de pensionari din Sibiu care au acum popriri pe pensie sau mai rău rămân fără casele cu care au girat. Numărul acestora este însă din ce în ce mai mare.

A devenit aproape o obișnuință ca cei ce la Casa de Pensii din Sibiu să efectueze rețineri din pensiile oamenilor. Lună de lună rândul datornicilor se îngroașă și asta pentru că oamenii nu mai fac față la plata ratelor către bănci sau către Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Un pensionar are o datorie de aproape 10 milioane de lei către o bancă.

”Până în prezent în anul 2013, la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, au fost înfiinţate reţineri asupra sumelor reprezentând drepturi de pensie din sistemul public în cazul a 797 pensionari. În luna decembrie 2012, în judeţul Sibiu, s-au efectuat reţineri asupra sumelor reprezentând drepturi de pensie din sistemul public, în cazul a 3.071 de pensionari. Cea mai mare sumă datorată de un pensionar este de 9.931.762 lei. Suma reprezintă împrumuturi bancare neachitate, iar cea mai mare rată lunară este de 1.697 lei. Totalul reţinerilor aferente lunii decemdrie 2012 este de 224.688 lei.

Cele mai frecvente reţineri asupra sumelor reprezentând drepturi de pensie sunt stabilite datorită creditelor bancare neachitate sau a impozitelor şi taxelor neplătite către primării şi consiliile locale”, a spus Maria Veronica Spătăcean – purtător de cuvânt Casa Județeană de Pensii Sibiu.

Situația este și mai îngrijorătoare pentru că foarte mulți din pensionarii din județul Sibiu au rate la bănci sau la Casa Județeană de Ajutor Reciproc. Oamenii spun că se descurcă greu și nici nu vor să se gândească ce se va întâmpla dacă nu își achită ratele scadente.

[SocialLocker text=’Vrei sa afli mai multe amănunte? Precis sunt si altii interesati de acest articol. Trimite link-ul pe Facebook sau Google + si VEZI ARTICOLUL COMPLET. Multumim ‘]

”Eu cu CAR-eul am noroc. Mă mai împrumut cât mai pot. E destul de greu. Suntem pensionari.. (..) E destul de greu. Ne împrumutăm ca să ne mai achităm din datorii. Da.. Da.. am avut și probleme cu copiii, că s-au căsătorit. Și asta e.. Dumnezeu ne ajută. Avem speranță. Ne rugăm și ne descurcăm cât de cât”, spune o femeie care stătea la coadă să plătească o rată la CARP-ul pensionarilor.

Situații disperate, oameni în stradă

Asociațiile de pensionari resimt cel mai bine situația disperară a pensionarilor. Mulți au rămas deja pe drumuri după ce băncile le-au luat și casele pentru că nu au mai putut să își plătească ratele. Oamenii arată cu degetul spre unitățile bancare, pentru că au permis să fie luate credite cu buletinul în urmă cu câțiva ani, iar acum dobânzile și ratele au crescut vertiginos.

”Sunt pensionari de exemplu care sunt scoși din apartamente sau trebuie să restituie sumele de bani pe care le-au împrumutat. Necazul este altul. Băncile au greșit atunci când au dat pensionarilor bani pe bază de buletin. Nu trebuia să facă treaba asta. Mulți nu și-au dat seama și s-au împrumutat. Și-au cumpărat poate un apartament, o garsonieră sau plasmă și obiecte prin casă, iar când să restituie, venind și criza aceea peste noi pensionarii, a fost și mai apăsătoare. Necazurile au venit unul după celălalt. Au fost nevoiți să restituie banii. Nu au mai avut de unde. Situația a ajuns de așa natură încât unii sunt nevoiți să fie scoși afară din casă și dorm pe unde apucă”, spune Georgescu Gheorghe – președinte la o asociație de pensionari din Sibiu.

video
play-sharp-fill

Asociațiile de pensionari estimează că situația va fi și mai dificilă datorită devalorizării leului în comparație cu monedele de referință. Acest lucru va duce la  creșterea datornicilor către bănci.[/SocialLocker]

VIDEO: NOISE MEDIA

 

Ultima oră

Comentariul meu