Zi specială într-un sat din apropierea Sibiului. Flacari imense au luminat intreaga noapte dealurile comunei Veștem. De lasata Secului, tinerii au aprins focuri din cauciucuri si rotocoale de paie respectand un obicei vechi de sute de ani. Conform tradiției fumul împrăștiat de acestea afumă carnea, ouale si alte alimente ce sunt interzise în timpul Postului, dar alungă spiretele rele.
Obiceiul de la Vestem se practica in fiecare an de lasatul secului. Tinerii strang cauciucuri chiar și un an intreg. Apoi le urcă cu un tractor sau cu căruțele trase de cai până în vârfurile dealurilor de la marginea satului. Aici le aprind pe rând, unul câte unul și le dau drumul pe pantele dealului în timp ce cântă un vers specific obiceiului.
„Obiceiul e lăsat din moș strămoși. Înainte să se lase postul Paștelui dăm drumul la cauciucuri ca să se alunge spiritele rele. Am strâns vreo 150 de cauciucuri. Le-am adus cu tractorul aici sus”, spune Velțan Cătălin.
La baza dealului, se face un alt foc, din care copiii aprind ”pâșurile”, mingi făcute cu cârpe vechi, motorină și sârmă, pe care le învârt apoi deasupra capului. Localnicii cei mai in varsta isi aduc aminte cum era pe vremea lor. Oamenii au mărturisit că obiceiul s-a pastrat dar unele elemente s-au pierdut in negura timpului.
„Așa e în totdeauna la noi, de lăsatul secului se strâng copii sus acolo. Dau tinerii foc la cauciucuri mari acolo sus pe deal şi apoi le dau drumul la vale. Tot satul se strânge în fiecare an ca să vadă acest obicei”, povesteşte un localnic.
Obiceiul e vechi de sute de ani, iar pe vremuri, după spectacolul focului, flăcăii încingeau hore, bucuroși că ”s-au ars dracii”. Potrivit tradiţiei, localnicii au alungat spiritele rele şi s-au purificat pentru cele 48 de zile de post.