Comisarii GNM de la Comisariatul General au efectuat, în perioada 4 – 14 martie, mai multe controale în cadrul unor acţiuni tematice şi ca urmare a unor sesizări privind deţinerea ilegală de animale sălbatice de către persoane fizice şi juridice.
Astfel, în urma unui control efectuat în localitatea Roşu din Judeţul Ilfov, a fost identificată o persoană care deţinea ilegal păsări sălbatice protejate – un uliu şi un şoim -, iar cu ocazia controlului efectuat în localitatea Tălmaciu din judeţul Sibiu, a fost găsită o altă persoană care deţinea ilegal opt exemplare de căprior (şase femele şi doi masculi).
În urma acestor constatări, GNM a organizat relocarea animalelor sălbatice, astfel: şoimul şi căpriorii au fost duşi la Grădina Zoologică din Ploieşti, iar uliul se află în prezent la Grădina Zoologică din Bucureşti.
De asemenea, comisarii GNM au efectuat un control la Grădina Zoologică din Sibiu, unde au constatat că au fost achiziţionate două exemplare de caiman (Caiman crocodilus) fără a exista acte privind provenienţa acestora. Ca urmare a celor constatate, comisarii GNM au aplicat o amendă contravenţională în valoare de 50.000 de lei, potrivit OUG nr. 57/2007, pentru încălcarea prevederilor Regulamentului CE nr. 338/97 privind protecţia speciilor faunei şi florei sălbatice prin controlul comerţului cu aceste specii.
Conform articolului 9, alineatul 1 din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, „deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de direcţia veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti”.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au precizat anterior, pentru MEDIAFAX, că în România nu sunt persoane fizice care deţin legal animale sălbatice, întrucât condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a obţine o astfel de autorizaţie sunt foarte stricte.
Sursa: Mediafax