Sibiul a câștigat competiția pentru regiunea centru cu Brașovul lansată de Digi24, grație administrației, turismului și infrastructurii. În competiţia regionalizării care a culminat cu infruntarerea dintre judeţele Sibiu şi Braşov, Cosmin Prelipceanu, de la Sibiu, şi Sanda Nicola, de la Braşov, au stat de vorbă cu oamenii locurilor şi au analizat avantajele şi dezavantajele pe care cele două municipii le au în competiția pentru a deveni capitală de regiune. În final, juriul de la București a decis: Sibiu a câștigat în fața Brașovului cu 82 la 79.

Dan Suciu și invitații săi din studio – Radu Limpede, analist economic, Suzana Dobre, director Expert Forum, și Mircea Kivu, sociolog – au dat note celor două județe, după diverse criterii.

Care au fost argumentele lui Klaus Iohannis ca Sibiu să fie capitala regiunii explicate la Digi24

„Eu vreau să dau argumente pentru Sibiu nu în comparație cu alte capitale de județ din zonă. Sunt câteva argumente. Dacă luăm argumentul istoric, Sibiul a fost câteva sute de ani capitala acestei zone, evident, acum trăim în prezent și ar trebui să ne uităm la viitor, și poate ar fi bine să ne uităm la economie, la turism, la capacitatea de administrare, capacitatea de a acționa în stil european.

Sibiul este un județ puternic, orașul Sibiu este un oraș puternic. Și în 2012 și în 2011 Sibiul a dat mai mult bugetului țări decât orice alt județ din această zonă”, a afirmat Klaus Iohannis, primarul Sibiului.

Edilul a punctat faptul că Sibiu a fost capitală culturală europeană în 2007 și a reușit să se impună ca oraș european.

„Noi ne-am pregătit în 2005 și 2006, când România nu a fost încă membră a Uniunii Europene și a trebuit să facem față procedurilor europene”, a menționat el.

În plus, el a spus că Sibiul este un oraș mult mai dinamic decât orice alt oraș din România, iar, în comparația cu Brașovul, Klaus Iohannis a adăugat că acest județ a avut o industrie mai puternică în timpul comunismului, dar Sibiul s-a transformat în ultimii zece ani dintr-un oraș cu o industrie relativ dezvoltată într-o zonă economică prosperă.

„Din 2005-2006 nu mai cunoaștem noțiunea de șomer în Sibiu. Avem în Sibiu o industrie modernă, o economie care a făcut față cu brio crizei economice. Deosebirea cea mai importantă față de alte locații este că economia sibiană este una construită acum, nu este una moștenită. Avem foarte multe investiții noi și nu numai investiții străine”, a specificat Klaus Iohannis.

El a mai spus că regiunea primește de la Sibiu o imagine și mai bună și că Sibiul poate exporta modelul de dezvoltare sibian. În plus, sibienii pot câștiga locuri de muncă și o mai bună vizibilitate.

„Sibiul are argumentele mai bune, noi câștigăm duelul prin dinamică”, a punctat edilul.

În privința proiectelor pentru distanța de 280 de kilometri dintre Brașov și Sibiu, Klaus Iohannis a precizat că încă nu știe nimeni cum va fi regiunea și că nu s-ar gândi încă la niște proiecte ale unei regiuni care nu este definită.

El a punctat că Sibiul are un potențial enorm la infrastructură, dar a recunoscut că sunt probleme de transport, iar acest lucru îngreunează dezvoltarea.

Primarul sibian a menționat faptul că Transilvania are un potențial turistic „fantastic” și „dacă s-ar promova Transilvania ca locație turistică cu siguranță vom avea un ecou mult mai mare”. Sibiul avut în 2012 cu 30% mai mulți turiști decât în anul în care a fost capitală europeană.

Primarul Brașovului George Scripcaru și-a susținut și el punctul de vedere: Istoric, Brașovul a fost capitală de regiune, Sibiul era subordonat

Primarul Brașovului, George Scripcaru, argumentează că Brașovul a fost cândva, din punct de vedere istoric, capitală de regiune, iar Sibiul îi era, întrucâtva, subordonat. Brașovul s-a desprins ca un fel de piață comună a statelor românești de altădată, fiind la confluența drumurilor de legătură dintre acestea.

În privința decăderii industriei, după Revoluție, primarul Scripcaru spune că s-a mai diminuat impactul, iar potențialul se menține.

Brașovul rămâne o capitală economică, fiind cel mai mare contributor la bugetul de stat și bucurându-se de cea mai bună infrastructură rutieră. Are și o bună absorbție de fonduri și la Brașov a funcționat prima școală românească, a pledat George Scripcaru. El a dat asigurări că Brașovul va avea și aeroport și speră că lucrările vor începe anul acesta.

În ceea ce privește concurența cu Klaus Iohannis pentru șefia regiunii, George Scripcaru nu este intimidat de ipostaza de reprezentant al opoziției politice de la București și spune că o capitală de regiune nu se alege după persoană, ci în funcție de alte criterii. Proiectele Brașovului, de pildă, ar avea o mai mare anvergură. Universitatea, Camera de Comerț, Agenția Mitropolitană, zona metropolitană sunt câțiva dintre pilonii Brașovului.

Despre ipoteza Brașov – capitala de regiune, Iohannis – guvernator, George Scripcaru a evitat să comenteze direct, dar a sugerat că în cele din urmă este vorba de alianțe politice și s-a plâns că nimeni nu spune cum va fi numit acest guvernator: prin alegeri directe, uninominale, prin desemnare de către consilierii județeni.

La încheierea emisiunii „Raport de țară”, vineri, ora 22.00, cele mai multe voturi le primise pe site-ul digi24.ro Brașovul – 4.893 de voturi, iar pe locul al doilea era Sibiul cu 4.848. Votul nu se încheie aici, puteți vota Sibiul sau județul favorit pe durata întregii campanii „Raport de țară”.

VEZI SI DECLARATIILE LUI IOHANNIS DESPRE REGIUNEA CENTRU CARE AU STARNIT  REACTII LA BUCURESTI

Ultima oră

Comentariul meu