E săgetător, citește Borges, îi place fotbalui și a respirat doar cu un plămân aproape toată viața. Acesta este Francisc I, papa Jorge Mario Bergoglio, ales miercuri, 13 martie 2013 la Vatican drept al 266-lea Suveran Pontif al Bisericii Catolice.

Este primul iezuit și primul papă care are ca limbă maternă spaniola, dar și primul papă american. Nu este pretențios și are un foarte bine dezvoltat simț al umorului. Merge cu metroul și autobuzul, iar în călătoriile la Roma cu avionul, mergea doar cu clasa turist, potrivit relatărilor din presa argentiniană.

La Nación, un cotidian central din Argentina nota: Pe 21 februarie 2001, Guillermo, consilierul său, a trecut să-l ia pe părintele Jorge Bergoglio de la casa sacerdotală unde a dormit în Roma. Era dimineața în care papa Ioan Paul al II-lea il ungea Cardinal și trebuia să meargă la Sfântul Scaun. Cu ce mergem, l-a întrebat consilierul Guillermo pe actualul papă. „Cum adica cu ce mergem?” a spus acesta… „Pe jos, fireste”. Imbrăcat în roșu, Bergoglio a grăbit pasul și apoi s-a oprit brusc. Era devreme și încă mai avea timp de un respiro într-o cafenea.

Fiul lui Mario, fost angajat la căile ferate și al Reginei, casnică, Bergoglio și-a pierdut un plămân la scurt timp după ce a fost hirotonit. Printre pasiunile noului Papă se numără scriitorii argentinieni Jorge Luis Borges și Leopoldo Marechal, dar și rusul Fiodor Dostoyevsky. Iubește muzica clasică dar și fotbalul, cum stă mărturie fotografia de mai sus.

Papa Francisc I se anunțp deja a fi un suveran foarte popular, apropiații săi declarând în interviurile in direct de după anuntarea rezultatului conclavului, că îl vom vedea mult între oameni, pentru că îi place sp fie aproape de ei.

Ultima oră

Comentariul meu