Dacă din an în an tot mai puţini sibieni şi-au mai permis să cumpere un miel pentru a-l găti de Paşte, anul acesta se pare că procentul cumpărătorilor va scădea din nou. Şi asta pentru că ciobanii anunţă creşterea preţului pe kilogram cu până la 20%.

Crescătorii de ovine din judeţul Sibiu spun că dacă anul trecut vindeau kilogramul de carne de miel cu 23-25 de lei, anul acesta nu vor scădea preţul sub 30 şi chiar 35 de lei. “Mie sunt. Problema e că nu vom ști cum vor fi banii de la populație și cum va absoarbe piața. Pentru că la noi costurile au fost destul de ridicate. Iarna a fost cum a fost. Lipsa de furaje. Prețul furajelor s-a dublat. Noi spunem că va fi între 25 și 30 de lei. 25 de lei a fost și anul trecut și la prețul acesta nu ne acoperim costurile la iernat. La 30 de lei nici acolo nu acoperim costurile, dar cât de cât ne aproiem de cel real”, spune Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine.

Există însă şi o veste bună : pentru că anul acesta Paştile cad târziu, mieii vor fi mult mai mari decât cei de anul trecut. Atunci cântăreau 13, 14 kilograme, dar anul acesta au timp să ajungă şi până la 18 kilograme sau chiar mai mult. Oile au început să fete încă de acum o lună, iar în prezent peste 85 la sută au trecut deja de această fază.

 

 

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu