Expoziţia „Matsuri” şi „Kagura”. Sărbători şi dansuri sacre în Japonia va putea fi vizitată începând de joi, la Muzeul de Etnografie Franz Binder. Vernisajul va avea loc la ora 14, iar expoziţia va rămâne descvhisă până în data de 20 mai. Fotografiile sunt realizate de prof. univ. dr. Angela Hondru, cunoscut niponolog.

Vernisajul expoziţiei va fi precedat la ora 1300  de o conferinţă  susţinută de d-na prof. Angela Hondru. Specialist reputat în cultura si literatura japoneza, Angela Hondru va dezvălui celor prezenţi semnificaţiile profunde ale celor două tipuri de manifestări ritualice, care nu se remarcă  doar prin spectaculozitate, ci exprimă o întreagă istorie a culturii.

În limba japoneză „matsuru” semnifică  „a venera”. Matsuri denumeşte sărbătorile populare nipone, fiecare având farmecul său, conferit mai ales de o relaţie specială pe care acest popor o are cu anotimpurile. Primăvara se spune că Zeul Muntelui îşi îndreptă energiile înspre cultivarea şi recoltarea orezului.  Vara,  rugile adresate zeităţilor au rolul de a proteja recoltele de posibilele dezastre. Iarna este considerată cel mai sacru dintre anotimpuri şi de aceea majoritatea ritualurilor de Anul Nou reflectă înnoirea timpului.

Dansurile Kagura aveau, la origine, un caracter religios. Ele erau interpretate la templu de către preoţi sau de către fete (miko), iar din anul 1868, când preoţilor li s-a interzis sa mai danseze, ele au început să fie prezentate de către trupe care duc tradiţia mai departe.  Kagura este o modalitate de comunicare între comunitate şi zeităţi, acestea din urmă transmiţând oamenilor energia vieţii. Conform credinţelor străvechi, zeităţile erau fie spectatorii invizibili ai ritualului, fie chiar ele se întrupau în dansatori. Prin intermediul dansului, muzicii, acrobaţiilor, măştilor, costumelor,  ornamentelor din hârtie cu valoare simbolică, spectacolul kagura povesteşte istoria sacră a naşterii universului.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu