Un fenomen tot mai des întâlnit aruncă nişte destine nevinovate în cruda realitate, fără niciun fel de sprijin. Numărul copiilor abandonaţi în spitale creşte, iar aceşti copii ajung să crească fără un minim de dragoste şi confort. De aceea, Mitropolia Ardealului, împreună cu direcţia pentru Protecţia Copilului Sibiu încearcă să găsească o familie pentru aceşti copii.
Apel în biserici
Reprezentanţii celor două instituţii s-au gândit că metoda cea mai bună pentru a găsi familii care să ia în plasament copiii abandonaţi este să facă cunoscută problema în cadrul comunităţilor bisericeşti. „La slujbele de duminca se va anunţa în toate bisercile din judeţ despre această colaborare. Căutăm familii dispuse să ia aceşti copii acasă, să îi ajute să crească frumos şi să le ofere dragostea şi sprijinul de care au nevoie”, spune Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
Familiile care vor să ia în palsament copii abandonaţi trebuie să îşi dorească acest lcuru din prisma ajutorului pe care îl dau, şi nu din considerente materiale. „Banii care se primesc pentru un copil sunt foarte puţini- 98 de lei plus alocaţia copilului. Aşa că cei care doresc să ia un copil trebuie să o facă din dorinţa de a-l ajuta. Familiile care iau în palsament se diferenţiază de asistenţii maternali, care au carte de muncă şi sunt specializaţi să facă aşa ceva”, explică Mihaela Tolciu, director DGASPC Sibiu.
Criterii minimale
Se caută în biserici familii doritoare să crească un copil pentru că „aici se pot găsi astfel de oameni, cu credinţă, oameni cu vocaţie pentru aşa ceva, cu dăruire pentru familie”, spuneÎPS Laurenţiu Streza. Condiţiile pe care o familie trebuie să le îndeplinească pentru a lua un copil acasă nu sunt greu de atins: trebuie să aibă condiţii decente pentru creşterea unui copil, să nu fi avut probleme cu legea şi să aibă moralitate. Familiile vor fi evaluate din şase în şase luni, iar în cazul în care copilul luat în plasament devine adoptabil, familia care l-a avut în grijă are prioritate la adopţie.