Klaus Iohannis a comentat luni poziția ministrului federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, care a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Hans-Peter Friedrich (CSU) doreşte împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi rdicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI – n.r.) ambele ţări vor fi admise, „intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german”, a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.

Iohannis spune că problema îl preocupă. ”Noi de la FDGR nu suntem actori în prima linie în aceste demersuri. Suntem poate în a II-a sau a III-a linie, dar noi ne-am dorit și ne dorim în continuare ca România să fie acceptată în acordul Schengen. Am spus aceste lucruri în toate discuțiile politice cu parteneri în special din Germania. (..) Faptul că în Germania politicienii se află practic în campanie electorală este un factor de care trebuie să ținem cont și sunt convins că se vor găsi la Consiliul JAI de joi căi de comunicare suficient de bune pentru a merge mai departe și pentru a găsi împreună soluții bune în sensul aderării.Nu sunt eu în măsură să apreciez dacă este sau nu întemeiată poziția Germaniei. Este evident o poziție politică care a fost exprimată de ministrul de Interne german. Este dreptul lor să aibă o părere și o au. (..) Noi am înțeles cu toții condiționalitățile Schengen sunt de ordin tehnic. Noi le așteptăm cu toții. (..) Nu aș clasa-o ca un eșec situația cu Schengen. Este păcat că nu putem să parcurgem aceste chestiuni mai repede, dar câteodată lucrurile bune au nevoie de timp mai mult.

Aflat în vizită la Sibiu, Christoph Bergner – secretar de stat Ministerul de Interne al Germaniei, a ținut să specifice că poziția Germaniei nu era diferită dacă în țara sa, nu erau programate alegeri.Cred că decizia nu ar fi fost diferită. Noi ne-am fi păstrat poziția chiar dacă nu ne-am fi aflat în an electoral. Așteptăm răspunsul din raportul final CVM și în funcție de acest raport final vom lua o decizie și asta s-ar fi întâmplat și dacă ar fi fost an electoral sau nu. Nu depinde de acest factor”, a spus acesta.

 

Ultima oră

Comentariul meu