Anul 2012 a adus Sibiului cei mai mulţi turişti din 2008 până acum şi cei mai mulţi turişti de când Klaus Johannis este primar. Creşterea este una atipică pentru o fostă Capitală Culturală Europeană.
Singura modalitate prin care se poate măsura numărul turiştilor care ajung în Sibiu este suma provenită din taxa hotelieră. Conform acesteia în anul 2012 s-a încasat suma de aproape 2 milioane de lei.
Creşterea constantă a numărului de turişti care au înnoptat la Sibiu s-a făcut începând cu anul 2007. Atunci, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană suma încasată din taxa hotelieră a fost de 1,6 milioane de lei. În anul 2008 suma a crescut la 1,8 milioane de lei, o creştere atipică pentru că de regulă, vârful numărului de turişti într-un oraş capitală culturală europeană se înregistrează chiar în anul respectiv.
În anii 2009 şi 2010, ani marcaţi clar de o recesiune în majoritatea domeniilor economice, au însemnat şi pentru domeniul turistic din Sibiu o uşoară scădere. Încasările au scăzut uşor, la 1,3 – 1,4 milioane de lei. În anul 2011 însă creşterea în acest domeniu s-a reluat puternic.
„Dacă sumele încasate din taxa hotelieră au crescut, este o deducţie logică faptul că a crescut şi numărul turiştilor care au vizitat Sibiul, dar nu au rămas peste noapte aici. Deci, oraşul a fost văzut de mult mai mulţi turişti”, spune Klaus Johannis, primarul Sibiului.