Neplătiți de trei luni de zile. Așa suțin că sunt reprezentanții a zeci de firme care asigură servicii de transport de materiale pentru lucrările de pe DN 14 între Sibiu și Făgăraș. Firma Strabag pentru care aceștia au efectuat transporturile susține însă că a sistat plățile din cauza furturilor cu care s-a confruntat din partea transportatorilor.

Aproximativ 20 de reprezentați ai transportatorilor din Maramureș, Sibiu, Vâlcea și Buzău au protestat în fața sediului din Sibiu al firmei Strabag pentru că nu și-au primit banii din luna noiembrie 2012, pentru serviciile efectuate. Transportatorii susțin că ei nu au furat nimic și că Strabag nu respectă contractele semnate și refuză să le achite facturile restante

”Am venit în mod pașnic pentru a ne cere munca noastră care am muncit-o. Suntem transportatori din Maramureș, Buzău, Vâlcea. Ne-au blocat banii pe luna noiembrie. Nu știm motivul. Am făcut și o solicitare scrisă conform contractului. Nu ne-au spus din ce cauză nu ne plătesc banii. Deci am ajuns în țara noastră să ne cerșim banii noștri pe care i-am muncit. Suntem firme mici. Cu leasinguri, cu credite, cu necazuri și uitați nu ne plătesc”, s-a plâns Pop Ștefan – administrator firmă din Maramureș

”Păi nu ne așteptam la firma Strabag să facă asemenea lucruri. Este o firmă care se respectă bănuim noi. Ne încurcă pentru că nu avem bani. Avem familii… Păi e posibil să se întâmple așa ceva? Au pus aici pază. De ce nu iese cineva să discute cu noi. Am fost buni cât am muncit toată vara aici?”, a mai spus și Vasile Panait – patron firmă de transport.

 

Cu paza la intrare

Administratorii firmelor de transport au fost opriți să intre în sediul Strabag din Sibiu. Reprezentanții constructorului care reabilitează DN14 recunosc că au oprit plățile către aceștia și asta pentru că s-a constatat că au fost furate din materialele de lucru de către tranportatori. Strabag a depus plângeri și la poliție în acest sens.

YouTube video

”Sunt de fapt mai multe plângeri pe care le-am făcut noi la secțiile de poliție răspunzătoare pentru acest tronson în ceea ce privește furtul de materiale. Piatră spartă, balast, material frezat, asflat frezat și asfalt cald, care a fost transportat de ei. Noi am făcut aceste plângeri către Poliția Mediaș, Șura Mare, Copșa Mică, Dumbrăveni, Șeica Mare, iar în celălalt dosar sunt declarațiile șoferilor și reprezentanții firmelor care stau acum în fața porții la noi. Declarația unui  șofer, a unui încărcător de volă, șofer de volă, care sau fost implicați în fruturi de piatră”, a spus Cornel Ziman – manager economic proiect Strabag.

 

Nu vor să plătească datoriile din cauza furturilor

Strabag nu are de gând să achite niciun ban din datoria de peste 500.000 de euro către transportatori. Societatea spune că așteaptă ca ancheta poliției să fie terminată. Transportatorii amenință însă că vor da în judecată Strabag și se gândesc chiar să și blocheze lucrările pe DN14, ca formă de protest pentru neplata datoriilor.

”Până la o soluționare a poliției a plângerilor făcute, nu putem să plătim sumele datorate sau nu. Asta rămâne la latitudinea poliției să stabilească prin ancheta pe care o vor concluziona”, a mai spus Cornel Ziman – manager economic proiect Strabag.

Prejudiciul estimat la câteva mii de tone de material nu a fost încă concluzionat de ancheta poliției. Societatea comercială menţionată de dumneavoastră a depus, în cursul anului 2012, două plângeri penale referitoare la furtul unor bunuri ( piatra) folosite în amenajarea/consolidarea rutieră a DN 14. Până în prezent, autorul/autorii nu au fost identificaţi, cercetările fiind continuate de către poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Brateiu – Poliţia Municipiului Mediaş.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. strabag a furat acolo impreuna cu subcontractorii. cornel ziman e printre ei. impreuna cu total nsa care aduceau mai multe avize si un singur camion de marfa. total nsa livra avize mai multe decat material.