Anual aproximativ 65 de femei din Sibiu sunt diagnisticate cu cancer de col uterin. Acest tip de cancer nu înseamnă neapărat moarte, dacă este depistat din timp. Singurul mod în care poate fi diagnisticat este prin testul Babeş-Papanicolau. Orice femeie trebuie să îşi facă acest test o dată pe an. Acum, printr-un program naţional, testul poate fi făcut gratuit.

Cine îl poate face

Orice femeie cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, înscrisă la un medic de familie, poate să solicite testarea gratuită. Există însă câteva limitări. Nu pot beneficia de program femeile cărora li s-a pus un diagnostic definitiv de cancer de col, cele care au o operaţie de histerectomie totală şi cele cărora le-a fost extirpat colul.

Care sunt paşii

Femeile care sunt interesate să participe la programul de scanning trebuie să se prezinte la medicul de familie. Acesta îi va da o trimitere cu care va merge într-unul din centrele de recoltare. De aici ţesutul prelevat va fi trimis la laboratorul de anatomie patologică din cadrul Spitalului Judeţean. În maxim o săptămână rezultatele se vor întoarce la medicul de familie, care le va comunica pacientei.

Încă patru ani de program

Sibiul a fost acceptat în program în octombrie 2012, iar de acum acesta va fi funcţional încă patru ani. Până în acest moment doar 23 de medici de familie din oraş au încheiat contracte cu Spitalul Judeţean, pe acest program. În perioada următoare şi ceilalţi medici vor semna, astfel ca toate femeile interesate să poată beneficia de programul gratuit.

Până la finalul lunii ianuarie au fost tesate, prin acest program, 457 de femei, iar la trei dintre ele s-au impus investigaţii suplimentare.

Ultima oră

Comentariul meu