În vreme de restrişte, cine mai dă doi bani pe cultură? Nimeni, dacă este să ne luăm după raportul Muzeului Naţional Brukenthal pe anul 2012.  Nimeni dintre cei de la putere care ar trebui să dea, dar din ce în ce mai mulţi dintre cei care vin la muzee din plăcere.

Target realizat

„Dacă e să ne luăm după finanţatori, scopul a fost atins. Au scăzut cheltuielile, a scăzut numărul de angajaţi, au scăzut cheltuielile cu salariile”, spune Sabin Luca, managerul Muzeului Naţional Brukenthal. Astfel, în anul 2012 Muzeul Brukenthal i-a mulţumit pe mai marii de la Minister. Dacă în 2011 numărul angajaţilor muzeului era de 126, anul trecut a scăzut la 116. În ultimii trei ani numărul angajaţilor muzeului a scăzut cu 40%.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că este mai bine şi pentru cei care au rămas. Salariile nu au crescut, însă volumul de muncă, da. „Avem oameni care vin dimineaţa şi pleacă noaptea din muzeu. Numai aşa putem să îl menţinem pe linia de plutire. Oamenii ăştia nu îşi pot sărbători ziua de naştere, Crăciunul sau Paştile”, spune Sabin Luca.

Fără personal, fără  muzee

Lipsa personalului afectează şi vizitatorii. Şi asta pentru că pe rând, secţiile muzeului sunt închise pentru ca cei care lucrează acolo să îşi poată lua concediu. „Prin rotaţie, închidem fiecare secţie a muzeului câte două săptămâni pe an. Aşa mai trimitem oamenii în zilele lor libere, dar şi astea se dau când se poate, pentru că vara nu există nicio şansă. Sunt turişti şi angajaţi puţini”, explică Sabin Luca. În acest moment Muzeul Farmaciei este închis de dpouă luni, pentru că cei care lucrau aici au fost mutaţi la un alt proiect, unde vor rămâne până la finalizare.

Cel mai vizitat

În ciuda lipsei de personal şi a fondurilor puţine, Muzeul Naţional Brukenthal se menţine de ani buni în top trei a celor mai vizitate muzee din România. Anul trecut s-a reuşit vernisarea a 53 de expoziţii faţă de 51 în anul 2011, s-au organizat 10 expoziţii în ţară faţă de 6 în 2011, şi au fost mai multe participări la simpozioane naţionale şi internaţionale decât în anul 2011.

Numărul vizitatorilor a crescut şi el anul trecut faţă de anul anterior lui, de la 373.000 la 378.000. Astfel, şi veniturile proprii au crescut, iar în 2012 au asigurat peste 27% din cheltuielile totale ale muzeului faţă de 25% în 2011.

Ultima oră

Comentariul meu