„Ar trebui să avem un nou Papă pentru Paşti”, a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa părintele Federico Lombardi, adăugând că un conclav ar urma să fie organizat în următoarele 15-20 de zile după demisie.

Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani şi nu va participa la conclav, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur iniţial în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.

Papa Benedict a demisionat azi de la conducerea Bisericii Catolice.

În timpul pontificatului de opt ani, Benedict al XVI-lea s-a confruntat cu un scandal de abuzuri de pedofilie în rândul clerului, cea mai profundă criză a Bisericii contemporane.

Anul trecut, el a fost nevoit să facă faţă, în interiorul Vaticanului, unui scandal de scurgeri de informaţii confidenţiale care a condus la condamnarea majordomului său, Paolo Gabriele, un simptom al nemulţumirilor şi divergenţelor din cadrul Curiei, dar şi o trădare personală, care l-a afectat mult pe Joseph Ratzinger.

Papa a adăugat că forţa i-a „slăbit, în ultimele luni”. „Într-o asemenea măsură, că trebuie să îmi recunosc incapacitatea de a administra bine ministerul care mi-a fost încredinţat”, a continuat el.

Într-o carte-interviu intitulată „Lumina lumii”, publicată în 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simţi în stare să continue.

Răspunzând unei întrebări a jurnalistului german Peter Seewald, Benedict al XVI-lea a declarat că un papă „are dreptul şi, în funcţie de circumstanţe, datoria să se retragă” dacă simte că forţele sale „fizice, psihologice şi spirituale” îi scad.

Într-o conferinţă de presă, Lombardi a recunsocut că „Papa ne-a luat puţin prin surprindere, în plus într-o zi de sărbătoare pentru Vatican”.

În opinia sa, Papa a „profitat de ocazia că un număr mare de cardinali s-a reunit la Roma” în cadrul consistoriului. „Cei mai mulţi nu au fost informaţi n avans”, a dat asigurări Lombardi.

El a subliniat că Papa, „în transparenţa şi onestitatea sa a constatat el-însuşi” starea sa. „Noi am notat, şi noi, această oboseală, în ultima perioadă; exista un dezechilibru între forţele sale şi efortul necesar”, a adăugat Lomardi.

Ultima oră

Comentariul meu