Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirmă că, având „un preşedinte care a interpretat original Constituţia la numirea premierului”, sunt necesare clarificări pentru a se evita situaţii „neobişnuite” precum cea în care s-a aflat el când a fost propus pentru această funcţie.

Klaus Iohannis a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, întrebat fiind despre revizuirea Constituţiei, că se impun anumite clarificări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Istoria recentă a României, cu un preşedinte care a interpretat în mod original Constituţia la numirea premierului, mi se pare o chestiune unde trebuie să avem clarificări. De asemenea, este clar că dacă se doreşte introducerea regiunilor şi acest lucru trebuie să fie stipulat în Constituţie şi, probabil, câteva alte lucruri, dacă tot lucrăm la ea”, a declarat primarul Sibiului.

Întrebat la ce se referă exact în legătură cu preşedintele şi numirea premierului, Klaus Iohannis a precizat că la situaţia în care a fost pus el în momentul în care a fost desemnat pentru funcţia de premier:

„Este normal să nu se mai ajungă în astfel de situaţii. Făcând abstracţie de faptul că era vorba de mine, propunerea venită de la coaliţia care s-a format atunci a fost refuzată de preşedinte, cum că nu se ştie dacă ar avea majoritate. După aceea s-a votat în Parlament propunerea şi a obţinut o largă majoritate, lucru care a fost ulterior ignorat de preşedinte. Foarte neobişnuită atitudine pentru o ţară cu veleităţi de democraţie”.

Întrebat ce părere are despre numirea lui Crin Antonescu în fruntea comisiei de revizuire a Constituţiei, Iohannis a apreciat că este un lucru bun, având în vedere că este preşedintele Senatului.

„Treaba cu competenţa pe Constituţie… Dacă ar face-o cei competenţi, ar fi, probabil, nişte profesori universitari care ar veni cu nişte soluţii teoretice, probabil foarte bune. Numai că şi Constituţia este exprimarea unei voinţe politice şi nu o lucrare de doctorat teoretic. Cu siguranţă politicul trebuie să aibă un cuvânt foarte greu de spus în orice variantă de revizuire a Constituţiei. Şi alegerea preşedintelui Senatului ca şi conducător al acestei comisii mi se pare un lucru foarte bun. Asta nu înseamnă că preşedintele Senatului se duce el seara acasă şi începe să scrie textul. Va avea specialişti, profesori universitari probabil, care sunt profilaţi”, a declarat Iohannis.

În octombrie 2009, după căderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL şi minorităţi pentru postul de premier, mandatul său urmând să fie formarea unui guvern care să gestioneze problemele economice urgente şi să asigure organizarea de alegeri prezidenţiale. În schimb, preşedintele Traian Băsescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.

Ultima oră