Primarul Sibiului cere calm autorităților române și maghiare în scandalul legat de arborarea steagului secuiesc pe instituții oficiale din Ungaria. Klaus Iohannis crede că atât partea română cât și cea maghiară au avut reacții exagerate, dar respinge din capul locului ideea unei autonomii pe criterii etnice.

”Am părerea că ar face bine să se calmeze și unii și alții. Aceste chestiuni nu se rezolvă niciodată prin declarații ambalate și dintr-o parte și din cealaltă parte. Nu cred că este important cum mi se pare mie. Era mai important cum li se pare diplomaților, care puteau să rămână la un limbaj diplomatic între ei și să nu iasă în public cu acest scandal. Artificial. (..) După părerea mea ambele părți au hiper reacționat. Sunt reacții disproporționate și de o parte și de alta. Nu ne fac rău minorității germane. Fac rău relației dintre România și Ungaria. Indiferent cât ne ambalăm și ne umflăm în pene, suntem vecini și am face bine să ne comportăm ca atare. Depinde cum e tratată problema asta. Dacă se vede ca și o chestiune etnică și culturală, putea să meargă toată lumea mai departe și nu se întâmpla nimic. Dacă din asta facem un caz de siguranță națională, iese ce a ieșit”, a declarat Iohannis.

Edilul Sibiului, exclude însă din capul locului o variantă de autonomie pe criterii etnice și culturale. Iohannis dă exemplul fosta Iugoslavie și condamnă intențiile unora de a diviza România pe criterii de etnie.

”Eu personal nu agreez variante de autonomie pe criterii etnice. Și am mai spus-o de multe ori și asta este poziție oficială a FDGR. Noi credem în autonomie administrativă, dar nu pe criterii etnice. Și autonomie culturală este foarte bine venită, dar dacă se intră pe teritoriul unei autonomii administrative și culturale etnice, atunci lucrurile intră într-o zonă pe care am avut-o acum nu foarte mulți ani în fosta Iugoslavie și prefer să nu avem așa ceva”, a mai spus joi primarul Klaus Iohannis.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. bun articolul, dar cam multe greseli gramaticale….”l-i” e prima data ca vad in viata mea asa ceva