Primăria Sibiu a pregătit proiectul de buget pentru anul 2013 pentru ca imediat după aprobarea legii bugetului de stat şi a bugetului judeţului, bugetul local să poată fi supus aprobării Consiliului Local.

bugetul sibiului propus pentru 2013 mai mare cu 22 la sută decât cel executat în 2012. vezi unde se duc banii!

Bugetul propus pentru anul 2013 este de 384.503.670 lei, mai mare cu 44.914.297 lei decât cel executat în 2012, diferenţa reprezentând reîntregirea salariilor profesorilor şi drepturi salariale câştigate de aceştia în instanţă. Din totalul bugetului, pentru dezvoltarea oraşului, adică pentru investiţii finanţate din bugetul local şi din fonduri europene, a fost alocată o sumă de 140 de milioane de lei.

Principalele capitole de cheltuieli:

Capitolul „Transporturi” are alocată cea mai mare sumă: 149.093.350 lei. Pentru lucrări la străzi a fost prevăzută o sumă de 99,3 milioane de lei iar pentru drumuri şi poduri este propusă o sumă de 21,7 milioane de lei. Subvenţiile acordate de municipalitate societăţii de transport în comun Tursib sunt estimate pentru 2013 la o sumă de 24 de milioane de lei. La acest capitol este prevăzută şi o sumă de 4 milioane de lei, reprezentând tranşa aferentă anului acesta din rambursarea împrumutului contractat de municipalitate pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu.

Al doilea capitol ca sumă alocată este “Învăţământul”, la acesta fiind prevăzută o sumă de 93.514.490 lei. Din aceste fonduri, peste 74 de milioane de lei reprezintă salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar de stat (inclusiv drepturile salariale stabilite prin hotărâre judecătorească), 10,5 milioane de lei sunt prevăzuţi ca şi cheltuieli materiale (reparaţii curente, întreţinere, plata utilităţilor), investiţii în valoare de 2,9 milioane de lei precum şi bursele pentru elevi în valoare de 1,9 milioane de lei, sumă provenită din bugetul local.

O sumă importantă, de 38,2 milioane de lei, a fost prevăzută şi la capitolul “Servicii şi dezvoltare publică”. În acesta sunt incluse cheltuielile materiale ale Băii Neptun, ale Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, ale Serviciului Cimitir, ale Direcţiei Fiscale, ale Serviciului Public de Administrare a Fondului Locativ şi ale Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân. De asemenea, sunt incluse şi o parte din investiţiile pe care Primăria le promovează în cazul unor imobile şi obiective de utilitate publică, suma alocată acestora fiind de 19,4 milioane de lei.

Pentru cultură, religie, sport şi activităţi pentru tineret au fost estimate pentru 2013 cheltuieli în valoare de 36,2 milioane de lei. În acest capitol sunt incluse cheltuielile celor trei instituţii culturale din subordinea municipalităţii, Teatrul Naţional Radu Stanca, Teatrul Gong şi Casa de Cultură a Municipiului, pentru care a fost prevăzută o sumă de 29,25 milioane de lei. De asemenea, aici sunt incluse bugetul Serviciului Parcuri şi Zone Verzi (3,08 milioane de lei) şi cel al Grădinii Zoologice (3,92 milioane de lei).

Cheltuielile estimate pentru diversele forme de ajutor social sunt estimate în 2013 la 16,12 milioane de lei.

Pentru Spitalul de Pediatrie sunt prevăzuţi în buget 6,81 milioane de lei. Din această sumă, Primăria va contribui cu aproximativ 4 milioane de lei pentru proiectul finanţat din fonduri europene şi iniţiat de Spitalul de Pediatrie. Restul de aproximativ 2,8 milioane de lei fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor de mansardare şi modernizare a reţelelor.

Această formă a bugetului poate suferi modificări în funcţie de alocările bugetare provenite din bugetul de stat.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică