video start la campania “un vis, o speranţă, o viaţă” a asociaţiei baby care sibiu. sprijină și tu clinica de neanatologie din oraș!

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu sprijină campania “Un vis, o speranţă, o viaţă” iniţiată începând de astăzi de către Asociaţia Baby Care Sibiu în dorinţa de a oferi o şansă în plus la viaţă şi un început de drum mai frumos nou-născuţilor şi familiilor lor.

Asociaţa Baby Care Sibiu este o asociaţie non-profit înfiinţată în urmă cu 7 ani în cadrul Clinicii Neonatologie I a SCJU Sibiu la iniţiativa personalului acestei clinici cu scopul de a sprijini colectivul Clinicii de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu pentru:

creşterea confortului mamei şi nou-născutului pe durata spitalizării în maternitate

oferirea unor îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală al Clinicii de Neonatologie

instruirea continuă a personalului medical din Clinica de Neonatologie

asigurarea siguranţei îngrijirilor nou-născuţilor internaţi în Clinica de Neonatologie.video start la campania “un vis, o speranţă, o viaţă” a asociaţiei baby care sibiu. sprijină și tu clinica de neanatologie din oraș!

În spiritul acestor obiective, asociaţia Baby Care Sibiu:

a ajutat părinţi să îşi trateze copiii în alte clinici

a sprijinit campania de  promovare a alăptării a  UNICEF România

a remobilat salonul de primire a nou-născuţilor imediat după naştere

a schimbat aspectul saloanelor rooming-in (mobilier, pătuţuri şi lenjerii noi)

a cumpărat reactivi pentru investigaţii de laborator

a organizat serviciul de „Urmărire a nou-născutului cu risc” (mobilier, dotare, circuite)

a sprijinit instruirea personalului mediu medical.

Terapia Intensivă Neonatală este punctul cel mai fierbinte al Clinicii Neonatologie I din SCJU Sibiu, o unitate regională de asistenţă materno-infantilă (11 în ţară) de nivel III. Aici sunt asigurate îngrijiri neonatale specializate prematurilor şi nou-născuţilor la termen cu variate şi multiple afecţiuni neonatale şi/sau dificultăţi de adaptare la viaţa extrauterină din judeţele Sibiu şi Alba din 2006, moment în care a intrat în vigoare regionalizarea asistenţei materne şi neonatale în România.

Ne mândrim cu rezultate foarte bune, vizibile mai ales de anul trecut, din momentul în care Clinica noastră s-a raliat unei reţele internaţionale de spitale – Vermont Oxford Network, VON – participând astfel la o bază internaţionale de date care cuprinde peste 1000 de clinici de neonatologie din întreaga lume (majoritatea din SUA şi Europa de vest).  Putem astfel să ne comparăm rezultatele cu cele ale clinicilor similare din lume, inclusiv cu cele ale unor clinici de prestigiu internaţional, cu rezultate excelente în ceea ce priveşte supravieţuirea nou-născuţilor.

YouTube video

În condiţiile în care structura populaţiei de nou-născuţi internată în Terapia Intensivă Neonatală din Sibiu este aproximativ aceeaşi cu cea a celorlalte clinici înregistrate în VON (greutate la naştere, vârstă de gestaţie) în 2010, în Sibiu, au fost înregistrate următoarele:

Sibiu VON
Prematuri cu greutate la naştere sub 1500g 32,4% 20,9%
Prematuri cu greutate la naştere sub 2000g 56,6% 35,8%
Prematuri cu vârstă de gestaţie sub 29 săptămâni 5,5% 10,9%
Prematuri cu vârstă de gestaţie sub 36 săptămâni 58,6% 57,5%
Sarcini multiple (gemeni) 15,3% 16%
Nevoia de suport respirator (respiraţie asistată) 78,9% 59%
Administrare de surfactant (vital pentru supravieţuirea prematurilor) 10,7% 19,2%
Pneumotorax (complicaţie a afecţiunilor respiratorii sau terapiilor respiratorii) 2,2% 3,8%
Nevoia de oxigen la 28 de zile de viaţă (boală pulmonară cronică) 5,6% 32,4%
Nevoia de oxigen la 36 de săptămâni vârstă corectată (boală pulmonară cronică) 15,8% 23,1%
Enterocolita ulceronecrotică (afecţiune digestivă severă asociată prematurităţii şi hipoxiei) 1,2% 1,4%
Infecţii nosocomiale (asociate prematurităţii, imaturităţii imunologice şi terapiilor) 5,4% 3,1%
Hemoragii cerebrale severe (cu risc de sechele neuro-psiho-motorii) 1,9% 4,4%
Leucomalacia periventriculară (afecţiune de tip ischemic, asociată prematurităţii, cu risc mare de sechele neuro-motorii) 1,3% 1,9%
Retinopatia prematurului forme severe (cu risc de orbire, asociată prematurităţii şi terapiei cu oxigen) 0% 4,8%
Decese precoce în sala de naştere 0,9% 0,8%
Decese în primele 12 ore de la naştere 0,3% 0,4%
Total decese 5,5% 3,5%
Transferuri spre alte clinici (majoritatea pentru tratament chirurgical) 4,3% 5,1%

 

Aceste rezultate sunt prezentate prin comparaţie cu media obţinută din datele furnizate de cele peste 1000 de clinici care raportează informaţii la VON.

Este de menţionat faptul că rezultatele obţinute de Terapia Intensivă Neonatală din Sibiu sunt cu atât mai bune cu cât cca. 65% din nou-născuţii prematuri internaţi aici s-au născut la alte spitale din judeţele Sibiu şi Alba şi au fost transferaţi uneori tardiv, alteori cu dificultăţi şi în condiţiile agravării stării generale şi a afecţiunilor existente, comparativ cu 86% în baza de date VON. Idealul pentru maximizarea supravieţuirii şi minimizarea complicaţiilor este, în acest context, transferul in utero al gravidei cu risc spre centrele specializate capabile să asigure îngrijirea şi tratamentul optim şi corect al nou-născuţilor proveniţi din sarcini cunoscute cu risc.

De asemenea, am fost dezavantajaţi de faptul că aproximativ 20% din nou-născuţii internaţi în Terapia Intensivă Neonatală – născuţi la termen sau prematur – au provenit din sarcini nedispensarizate – comparativ cu 3% în baza de date VON – ceea ce afectează atât asistenţa medicală oferită mamei cât şi pe cea asigurată nou-născutului.

Mai mult, prin prisma rezultatelor obţinute şi comparând şi cu rezultatele raportate în Registrul Naţional de Detresă Respiratorie, putem afirma că ne situăm între primele clinici din ţară.

Personalul medical al Clinicii – medici şi asistente – s-a instruit prin cursuri  de perfecţionare la nivel local, naţional dar şi prin stagii de pregătire profesională în clinici de specialitate din străinătate (SUA, Germania, Elveţia, Cehia). De aceea ştim că se poate şi mai mult, şi mai bine.

Pentru aceasta însă este nevoie de sprijinul comunităţii şi acesta este scopul campaniei iniţiate astăzi de asociaţia Baby Care „Un vis, o speranţă, o viaţă”.

În Terapia Intensivă Neonatală mai este nevoie de:

incubatoare pentru îngrijirea prematurilor

ventilatoare neonatale (care să ajute prematurii şi nou-născuţii cu probleme respiratorii)

monitoare cardio-respiratorii, analizoare de gaze sangvine, monitoare cerebrale şi pulsoximetre (care să ajute la monitorizarea evoluţiei – activitate cardiacă, ritm respirator, concentraţia  oxigenului în sânge şi ţesuturi mai ales în condiţiile în care personalul medical angajat este astăzi încă insuficient)

lămpi de fototerapie (pentru tratarea icterului)

ecograf (pentru depistarea anomaliilor congenitale şi a complicaţiilor asociate prematurităţii şi afecţiunilor perinatale)

aparate/analizoare speciale care să permită efectuarea de analize folosind cantităţi foarte mici de sânge pentru a evita anemia şi transfuziile de sânge

creşterea siguranţei îngrijirilor acordate copiilor prin folosirea unor echipamente medicale şi aparate moderne şi performante şi prin asigurarea permanentă, continuă a consumabilelor necesare funcţionării acestora şi a service-ului necesar unei funcţionări corecte şi fără incidente nedorite.

”Apelăm, prin intermediul dvs., la întreaga comunitate sibiană pentru realizarea a ceea ce ne-am propus: să dăm viaţă visului şi speranţei fiecărei familii de a avea un copil sănătos. Mulţumim, de asemenea, tuturor celor care ne-au sprijinit până acum – părinţi, prieteni şi colegi, mai ales cei din Clinicile de Neonatologie, Obstetrică, Ginecologie, Laborator şi Radiologie-Imagistică Medicală – oferind donaţii sau 2% din impozitul anual” se arată în comunicatul spitalului județean Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu