Cu o majoritate de voturi, “Dupa dealuri”- filmul lui Cristian Mungiu a fost ales sa reprezinte România la premiile Academiei de film americane pe 2012, ce vor fi decernate la începutul anului viitor.

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare – un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur – la Cannes, filmul scris şi regizat de Mungiu este inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

“După dealuri” spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

YouTube video

“După dealuri” are distribuitori în peste 30 de ţări şi îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenţa, urmând ca în curând să fie prezentat la Toronto – în secţiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires şi multe altele.

Filmul va fi proiectat la Bucureşti în avanpremieră în închiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie. În 2007, filmul lui Cristian Mungiu “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, premiat cu Palme d’Or la Cannes, a reprezentat propunerea României la Oscar. Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula “Morgen” de Marian Crişan.

 

 

Ultima oră