Seceta şi canicula au afectat puternic culturile de cartofi iar producătorii susșin că nu-şi vor putea respecta contractele. În judeţul Covasna, aproape 70% din culturile de cartofi sunt compromise, iar agricultorii aşteaptă acum sprijin de la instituţiile statului, potrivit Radio România Actualităţi.

 

Ei se plâng că nu-şi pot respecta contractele cu diverşi parteneri. Seceta şi canicula au făcut prăpăd, prin urmare, cartofii autohtoni vor fi puţini, mici şi scumpi.  Agricultorii spun că au cheltuit o grămadă de bani şi ar fi mulţumiţi dacă ar reuşi să-şi recupereze măcar investiţia pentru a putea pune bazele culturilor de anul viitor.

„Trebuie inclus aratul, motorina, îngrăşăminte, totul. profit zero”, spun agricultorii. Mulţi se gândesc să renunţe la această cultură, care depinde în foarte mare măsură de climă şi, mai ales, de precipitaţii în perioada de vegetaţie. Un alt motiv pentru care vor să renunţe sau să se reprofileze este concurenţa făcută de cartofii din import, dar şi costul mare al cartofilor de sămânţă aduşi din străinătate.

Din păcate, spune prefectul Codrin Munteanu, suprafeţele cu cartofi de sămânţă s-au diminuat de la un an la altul. „În 2006, în România se producea sămânţă pe 2.257 de hectare, iar în prezent sămânţa mai este produsă pe 754 de hectare. Sămânţa care se produce în judeţul Covasna nu asigură nevoia nici măcar unui singur producător”, este de părere Codrin Munteanu.

Producătorii cer să fie scutiţi de plata daunelor sau a penalităţilor

Mulţi dintre producători nu vor reuşi să-şi onoreze contractele încheiate cu diverşi parteneri. Unii dintre ei au solicitat Camerei de Comerţ şi Industrie eliberarea de certificate de forţă majoră, pentru a fi exoneraţi de la plata daunelor sau a penalităţilor prevăzute în contracte. Îngrijorări cu privire la starea culturilor vin şi din partea reprezentanţilor ministerului Agriculturii. Aceştia spun că sunt conştienţi de greutăţile cu care se confruntă cultivatorii de cartofi din cauza secetei, dar spun că vor aştepta recoltarea pentru a hotărî ce este de făcut.

„Suntem îngrijoraţi nu numai cu situaţia cartofului, dar şi cu celelalte produse. Am întreprins nişte demersuri referitoare la acordarea unui sprijin pentru producători, persoane fizice sau juridice, de la un hectar până la 10 hectare, fiind vorba de 558.000 de beneficiari în această situaţie. Aceste solicitări să se ducă către direcţiile agricole.

Proiectul va fi discutat cu organizaţiile profesionale care au astfel de fermieri, deci e vorba de fermieri mici. Ar trebui să fim realişti, să aşteptăm finalitatea şi după aceea vom vedea dacă trebuie să importăm, cât trebuie să importăm, de unde trebuie să importăm. Deocamdată, lucrurile sunt sub control”, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în ministerul Agriculturii.

Ultima oră