video regele romilor florin cioabă s-a făcut regizor de film documentar despre holocaust

Regele Romilor Florin Cioabă a terminat de curând filmările la prima sa producție video. Acesta a regizat personal primul film al romilor despre Holocaust. Prezentat de curând în Serbia documentarul a fost extrem de apreciat. Cioabă vrea acum să înscrie filmul și pe lista festivalurilor autohtone.

Cioabă spune că a fost visul lui de multă vreme să facă un astfel de film și că anul acesta a fost decis mai mult ca niciodată să facă această peliculă. Luni de zile de filmare și drumuri prin aproape toată țara au făcut ca la final să iasă o peliculă despre care regele romilor spune că e tare mândru. video regele romilor florin cioabă s-a făcut regizor de film documentar despre holocaust

Filmul scoate la iveală ororile și nenorocirile de care au avut parte romii în perioada celui de al II-lea război mondial. ”Filmul se numește ”Adevărul despre Holocaust” al romilor din România. Deci ideea este mai demult pentru că trebuie să avem un document la ceea ce s-a întâmplat în aceea perioadă pentru că e o perioadă foarte tristă pe care romii iată după 70 de ani nu au uitat-o. (…) Noi am vrut ca să facem prin acest film să avem mărturii de la supraviețuitori, să avem imagini și din arhivă la ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă. Atunci oameni nevinovați au fost trimiși în lagărele de exterminare. Acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pentru că în ultima vreme au început să fie foarte multe acte de discriminare împotriva romilor. Au început să fie foarte multe acte de discriminare împotriva romilor. Au început chiar să reînvie fantomele trecutului, organizații neonaziste care au aceleași planuri în cap ca cei care erau în acea perioadă 1942 – 1945. (…) Este clar că mareșalul Antonescu pentru că era un aliat al lui Hitler a trimis zeci de mii de romi să moară în lagărele din Transnistria” a spus Florin Cioabă.

Munca de regizor, cea mai grea

Cioabă a mărturisit că munca de regie a fost mult mai grea decât și-a închipuit și că acum privește cu alți ochi munca din cinematografie și televiziune. Regele romilor va prezenta filmul său și la Astra Film Fest, care este este cel mai vechi festival internaţional care se desfăşoară în România.

”Păi s-au filmat în zona Sibiului, pe la Tg Jiu și în mai multe zone. Are o oră. Aproape o oră, dar un film documentar, dar un film după părerea mea, nu că l-am făcut eu, cred că este cel mai bine pus la punct dintre filmele care au fost făcute de romi. (…) Este foarte grea. Eu tot timpul sunt regizor că ocupându-te de problema romilor tot timpul trebuie să regizezi într-un fel. Aici sigur. Pentru mine a fost ceva nou. Pentru mine. Mi-a plăcut până la urmă să fac acest lucru. Pentru că este un document care va rămâne. Adică este ceva care va dănui și cred că acest document lipsea. (…) Deci eu cred că cel puțin în opinia mea este un film bine făcut. Au lucrat 10 – 15 oameni. Este foarte bine făcut” a mai spus regele romilor.

YouTube video

Filmul are aproximativ 60 de minute si va fi cel mai probabil prezentat și la Astra Film Fest 2012.

Ultima oră

Comentariul meu