Liderul PSD vrea ca zeci de mii de etnici germani să fie radiați de pe listele electorale pe motiv că aceștia nu ar mai fi în țară. Forumul Democrat al Germanilor prin vocea primarului IOhannis, a luat imediat poziție și spune că pe USL-iști i-a luat gura pe dinainte.

iohannis îi dă peste nas lui cindrea: comentează fără să se citească legea. e păcat!

Nemulțumiți că sibienii  nu au ieșit în număr mare la vot la referendum, cei de la PSD și PNL aruncă vina pe listele electorale și spun că în Sibiu sunt peste 84.000 de etnici germani care nu mai există în țară decât pe hârtie.

PSD-ul vrea să facă o lege prin care cine e plecat din țară și nu a votat la ultimele 2-3 alegeri să fie radiați de pe listele electorale. ”Nu trebuie să neglijăm și faptul că 84.000 de oameni trecuți pe liste sunt de etnie germană care după 1990 au plecat. În totdeauna participarea la vot în județul Sibiu a fost diminuată cu cele peste 84.000 de persoane care sunt pe liste. Din 370.000 doar 290.000 sunt active și merg la vot. (…) Trebuie pusă de acord listele cu realitatea. Ei nu au forme legale. Sunt oameni care nu mai au buletine, pașapoarte, nu mai au domiciliul aici, dar ei sunt stabiliți în altă parte. Au buletine, acte de identitate și pașapoarte în alte țări și au și cetățenia în alte țări. Nu au renunțat la cetățenia română. Pentru acest lucru rămân pe liste. (…) Categoric trebuie modificată legea și trebuie adaptată listele cu realitatea. Oamenii care nu își mai exercită dreptul de vot și nu nu și-au mai exercitat la ultimele 2-3 alegeri, ar trebui automat să fie radiați și numai dacă fac dovada că mai sunt cetățeni români și au domiciliul în țară să voteze. O vor face o lege colegii mei de la București” spunea Cindrea la începutul săptămânii.

Iohannis amuzat și nu prea…

Afirmațiile celor de la USL nu a rămas netaxată de către etnicii germani din Sibiu. Primarul Klaus Iohannis spune că cei de la USL ar vrea probabil ca și etnicii germani din Sibiu să plece de pe listele electorale. Edilul Sibiului crede că USL-ișii caută să explice prin astfel de declarații de ce în județul din sudul Ardealului prezența la referendumul de duminica trecută a fost așa de slabă.

”Ca să nu vorbim de unii care și-ar dori ca și cei existenți să plece de pe listele electorale. Da. E foarte interesant fenomenul. (…) De vreo 2 zile orice zapeis pe telecomandă sunt unii care comentează această chestiune. Ce m-i se pare cel puțin neobișnuit este că se comentează fără să se citească legea. E păcat! Dar așa e situația la noi. Mai întâi comentăm pe urmă citim. (…)În esenţă legislaţia existentă în acest moment rezolvă unele probleme cu listele eletorale dar unele rămân nerezolvate. În ce priveşte Sibiul am verificat datorită acestor discuţii subţire documentrate cum stăm şi pot să spun că stăm de la foarte bine în sus. Noi operăm constant şi foarte seios toate mdoficirăile în listele electorale permanente. Contrar afirmaţiilor de la televizor şi de la politicieni care se doresc pe sticlă acest eliste nu au baza primară la primării, e numai o coincidenţă de nume ci ele există la direcţiile judeţene de evidenţă care sutn în subordinea consiliilor judeţene, deci sursă de informare ar fi fost înainte de declaraţii. (…) De ce s-au simțit obligați liderii USL din județul Sibiu să facă astfel de declarații. Ei sunt sub presiunea șefilor proprii din partid. Deci trebuie să dea explicații de ce nu au participat mai mulți oameni la vot și asta e o explicație la îndemână. Nu poate fi explicată de nimeni” a spus joi Iohannis.

Potrivit acestuia, niciun partid aflat la guvernare nu şi-a asumat o modificare a legislaţiei în domeniu pentru că „se intră într-o zonă a drepturilor fundamentale”.

Au existat iniţiative legislative pentru a veni cu aşa-numita curăţare a listelor. De exemplu, persoanele peste 100 de ani să fie radiate din oficiu pentru că e puţin probabil să mai trăiască şi alte asemenea situaţii sau în cazul în care persoana care nu mai are niciun act de identitate valabil în România şi atunci se poate presupune că nu mai e interesat şi să fie trecut pe lista pasivă. Însă niciun partid la guvernare nu a avut curajul să facă aşa ceva, pentru că se intră într-o zonă a drepturilor fundamentale şi discuţiile în jurul acestei legislaţii ar fi foarte multe şi contradictorii”, a explicat el.

Ultima oră